Leo Krans

Bestel mijn boek

Wat is zelfvertrouwen

Het is dus vertrouwen in jezelf hebben. Heb je dat niet, dan zit er ergens iets niet goed. Hoe een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaat is niet moeilijk te begrijpen. Ik spreek je maar rechtstreeks aan, want de meeste mensen hebben er last van.

Als iemand het niet met je eens is, of kritiek op je levert, krijg je een vervelend gevoel van binnen. Dit komt doordat je zelfvertrouwen wordt aangetast. In feite komt het dus door toedoen van de ander. Hoe vaker je zoiets ervaart, des te sterker dit wordt. Op den duur kan het je vertrouwen in jezelf doen afnemen. Voel je erkenning of heb je prettige aandacht, dan ga je je prettiger voelen. Dit komt doordat je zelfvertrouwen stijgt.

Dat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt komt dus in feite door anderen. De invloed komt van buitenaf en jij verwerkt dit op een bepaalde manier. Hoe groter de invloeden, des te groter de innerlijke onzekerheid. De eerste inwerkingen zijn meestal al heel vroeg begonnen. Het is niet prettig om te horen, maar in feite komt het door je ouders.

Als een kind te veel kritiek krijgt of onvoldoende serieus genomen wordt, moet het kind op den duur wel aan zichzelf gaan twijfelen. Dit is een natuurwet. Ieder kind is onzeker te maken en ieder kind kan men met zelfvertrouwen laten opgroeien. Het ligt helemaal aan de benadering. Op den duur gaat men namelijk geloof hechten aan de met te weinig waardering hebbende omgang. Iedereen die te lang met te weinig respect behandeld wordt, gaat aan zichzelf twijfelen.

Een gebrek aan zelfvertrouwen is te herstellen. Dit geldt voor iedereen. Net zoals een gebrek aan zelfvertrouwen heeft kunnen ontstaan, zo is het ook weg te werken. Het belangrijkste is door er over na te denken, of nog mooier, het te gaan opschrijven en beoordelen. Probeer in te zien hoe je op kritiek reageert en wat het met je doet.

Vertrouwen in jezelf is te herstellen door weer in jezelf te gaan geloven. Ook hier geldt, het klinkt makkelijk, maar dat is het niet.

Een gedichtje van een van mijn bezoekers sluit hier bij aan :

DIEP IN MIJ.

Er is de laatste tijd in mij zoveel naar boven gekomen,
dingen waarvan ik alleen nog maar kon dromen.
Het zat diep in mij verstopt, kreeg de kans niet om het te uiten,
nu komt alles naar boven en wil het graag naar buiten.
Veel mensen kennen dit stukje van mij nog niet,
ik hield het verborgen,ik dacht; niemand die het ziet!
Maar nu mag iedereen die het wil van mij horen,
er is een nieuw mens in mij geboren.

Janny Lindhout

Wil je nog veel meer weten? Wil je jezelf verbeteren? Mijn boek helpt je.