Leo Krans

Bestel mijn boek

Wees weer een heer

Als je wel een gehoord hebt van de uitdrukking: "Wees een heer", ga je misschien denken dat dit in deze tijd afgeschaft is. Het lijkt er inderdaad zo op, maar toch behoort dit niet zo te zijn. Als je moeite hebt met deze "ouderwetse" uitdrukking, gebruik dan "wees fatsoenlijk." Maar ik gebruik hier nu verder "wees een heer", want ik vind het goed klinken. En niet alles van vroeger is ouderwets. Veel dingen waren goed en soms zelf beter als veel gedragingen van nu.  

Ik heb het over de houding, dus hoe men zich gedraagt tegenover anderen. Vooral naar onze vrouwelijke wederhelft. Ik heb het dus niet over een net pak dragen met of zonder hoed. Dit is inderdaad ouderwets, maar soms noodzakelijk om de schijn van waardigheid uit te stralen. Heel vroeger had men in bepaalde kringen zelfs een hoge hoed. Dit past niet echt meer in het huidige straatbeeld, maar toch straalt het iets uit van waardigheid.

Met wees een heer, bedoel ik dus alleen het gedrag van mannen en jongens. En ook weer niet onderling, want mannen en jongens doen dat nauwelijks. Voelt ook een beetje raar aan. Een deur open houden voor een andere man die niet met zijn ouderdom worstelt?

Galantheid maakt je een beter mens.

Kleding staat dus helemaal los van je als een heer gedragen. Ook in sportkleding of een overall, kan je je fatsoenlijk gedragen. Dus zoals de mannen heel vroeger waren, of zoals een enkeling nu nog is.

Dus laten we de "ouderwetse" galantheid weer eens van stal halen. Voor de sfeer in dit artikel, zeg ik nu "dames" voor vrouwen en meisjes. Ook al vinden ze vaak zelf dat ze geen dames zijn, zie ze eventjes zo.

Wat ik nu ga zeggen, kan misschien lacherig overkomen bij de jongeren onder ons, maar er was een tijd dat dit vrij normaal was. Mannen en vrouwen (en de jongeren) zijn nu veel gelijker dan vroeger en daardoor zijn bepaalde gedragingen verdwenen, want men denkt dat het niet meer hoeft / belangrijk is. Een deel van vroeger is nu te, maar een deel zal nog steeds gewaardeerd worden. De autodeur openen en sluiten om je partner in te laten stappen, gaat richting overdrijven voor de meeste vrouwen. Stoel aanschuiven? Misschien niet? In de jas helpen of aanpakken? Misschien wel?

Maar een deel van het heer zijn, behoort niet afgeschaft te zijn, omdat de meeste vrouwelijke personen het nog steeds waarderen. Zie het meer als onderdeel van beschaving. Het is meer galantheid in plaats van de vrouw of meisje als zwak zien.

Dus laat ze voorgaan (met handgebaar en een smile op je gezicht) of hou een deur voor ze open. De meesten zullen het waarderen; zelfs de sterkeren. En let op hun reacties. Meestal krijg je een lach terug en soms een "dank je wel." En vaak dat dit een beetje zal doorwerken voor haar die dag. Het zal haar leven niet veranderen, maar ze zal zich beter voelen dan als jij het niet gedaan zou hebben. Het voelt aan als waardering / respect.

En jij hebt je van je goede kant laten zien. Dit zou jou toch ook een beetje beter moeten laten voelen. Het voelt aan als raar, maar prettig. Galantheid voelt bijna altijd goed aan. En wees niet verbaasd als je haar vaker ziet, dat zij een wat vriendelijkere houding naar jou gaat krijgen.

Wees wel oprecht, want je moet het niet om haar belachelijk te maken, want dan kwets je haar alsnog.

Of sta op in de trein voor de wat moeilijker voortbewegende dames en natuurlijk soortgelijke mannen. Als je dit laatste doet, zal bijna ieder vrouwelijk persoon die dit ziet, een beetje een goed gevoel krijgen voor jou. "Eindelijk waar eens iemand met manieren." Geloof me, dit wordt nog steeds gewaardeerd door de dames. En het komt zo weinig voor. Ouderen gewoon laten staan in de bus, omdat er zonodig op de mobiel gestaard moet worden. Sta je op, ondanks dat bijna niemand het meer doet, dan geeft dat je een goed gevoel, want je hebt je van de goede kant laten zien.

Als er weer eens een geldinzameling voor een hulpbehoevende groep wordt gehouden, staan we weer klaar. Maar opstaan voor mensen die het nodig hebben in de directe omgeving, is blijkbaar afgeschaft. Dit is gewoon lompheid. Voel je je nu schuldig, dan is dat goed, want dan heb je nog rechtvaardigheidsgevoel. En het betekent ook dat de kans groot is dat je de houding verandert. De eerste keer dat je het doet, zal je een heel prettig gevoel over je krijgen. (Ook bij deur open houden of voor laten gaan.) En de keren daarna ook. Of voel je je de volgende keer wel schuldig als je blijft zitten voor de wat minder sterkeren? Goed. Dan heb ik je blijkbaar toch geraakt. En er is maar een manier om van dat schuldgevoel af te komen. En je raadt het waarschijnlijk, dat is wel opstaan en wees dan trots op jezelf. Je bent een beter persoon geworden.

Geeft jou een zeer prettig gevoel.

Uiteraard geldt opstaan voor ouderen of zwakkeren, ook voor de jongere dames onder ons. Past wel niet bij het heer zijn waar dit over gaat. Maar het moest er even bij. Maar ik vermoed dat een aantal jongere dames die dit gelezen heeft, dit al aan het denken is. Opstaan voor degenen die het nodig hebben, is langzaam verdwenen, maar dit klopt niet. Het is nog steeds iets wat men behoort te doen. Als bijna niemand het meer doet, wil nog niet zeggen dat het normaal is en het wil ook niet zeggen dat jij het niet hoeft te doen.

Schaam je er ook niet voor om op te staan. Je schaamt je misschien omdat je iets doet wat de anderen om je heen niet doen. Maar dan ben je net zo fout als de anderen. De eerste keer zal het moeilijkste zijn, want je moet even de drempel over. Zodra je die drempel over bent, gaan de volgende keren steeds makkelijker.

Opstaan is niet ouderwets, maar nog steeds fatsoen. Ik zeg niet opstaan voor ouderen; ik zeg opstaan voor degenen die moeite hebben met staan (in een bewegende bus / trein / krukken / zwanger). Dus een gezonde dame van 40, kan best blijven staan. Heel vroeger stond men op voor alle dames, maar door de emancipatie is er gelijkheid gekomen en dat is inclusief geen zitplaats krijgen als er geen noodzaak voor is. Dit hoort er bij dames. Maar de meesten willen dit ook zo.

Zit je op school en je zoekt een goed onderwerp voor spreekbeurt. Dit is er een. Het kan anderen aanspreken en het is voer voor een goede discussie.

Ga niet te ver in een heer te zijn, dus richting slijmen. De nieuwe vrouwelijke medemens heeft en wil een bepaalde zelfstandigheid hebben. De bureaustoel van je collega aanschuiven gaat een beetje te ver. Ook koffie voor haar meenemen, niet.

Als je twijfelt, probeer het dan eens een keer. Let op hun reactie en hoe je je voelt als je je als een heer gedraagt. Slecht voelen kan bijna niet.

Als je denkt dat galantheid zwakte is, heb je het helemaal mis. De meeste mannen en jongens durven dit niet uit schaamte. Dus als jij het wel durft, ben je juist sterk, want jij durft het wel. Lomp zijn is veel makkelijker, want dit is veel normaler dan een heer zijn om de een of andere reden. Sta hier boven.

Krijg je eens een keer een botte reactie (zal heel zelden zijn), trek je daar niks van aan, want jij bent degene met manieren. Bot zijn op beleefdheid is verkeerd. Dus niet: "Als het niet gewaardeerd wordt, doe ik het niet meer", maar denk (niet zeggen): "Ik laat mijn goede manieren niet beïnvloeden door jou."

Dit is geen mooi verhaaltje van me, want ik doe het zelf vaak ook. Dus een deur open houden, of haar voor laten gaan. Ik voel me beter; zij voelt zich beter. En het kost niks. En het kan het begin zijn van een betere houding van jou. En ja, ik doe het ook voor degenen die wat minder mooi zijn en voor iedere leeftijd. Sommigen zijn heel verbaasd. En dat vind ik dan weer leuk.

Spreekt het je aan wat ik hier zeg, deel het op social media. Links staan boven aan. Leuk onderwerp om een discussie aan te wakkeren.

Wil je aanvullende informatie:

  • Dit heeft hier mee te maken: Gelukkige relatie
  • Dit hoofdstuk in mijn boek gaat er over: Diverse plaatsen.
  • Bestellen boek + Bestel informatie Via deze link