Leo Krans

Bestel mijn boek

Wat is psychologie

Psychologie is kennis van de psyche, oftewel het menselijke denken. In feite is het niet zo moeilijk te begrijpen, maar doordat er zeer veel factoren meespelen, lijkt het moeilijk te doorgronden. Het is hetzelfde als met een auto. Voor een totale leek is het onbegrijpelijk dat zoiets ingewikkelds toch rijdt. Voor een automonteur die er voor geleerd heeft, heeft het geen geheimen meer omdat hij de ondelen kent en kan hij er bijna alles mee doen. Hij kan repareren en zelfs standaard zaken verbeteren, zoals sneller maken. Dit komt doordat hij de auto begrijpt en er dus alle kanten mee op kan. Ik heb het dus over goede automonteurs.

Alhoewel het toch wat anders in elkaar zit, geldt hetzelfde principe voor psychologie (kennis van het menselijke denken). Iemand die begrijpt hoe de geestelijke processen verlopen kan zichzelf of anderen verbeteren. Een goede psycholoog (Dr. Phill bijvoorbeeld) kan aan de menselijke geest sleutelen om schade te herstellen of standaard zaken verbeteren. Zelfvertrouwen herstellen is bijvoorbeeld schade herstellen en meer uit het leven halen is standaard zaken verbeteren. Maar meestal moet eerst de schade hersteld worden voordat opvoeren mogelijk is.

Ik blijf geen vergelijkingen trekken van psychologie met een auto, maar het is alleen maar om aan te geven dat doorgronding van iets pas mogelijk is als men er voor geleerd heeft of het begrijpt. Hoe een pincet werkt, is voor iedereen duidelijk omdat het simpel is. De werking van een auto is ingewikkeld omdat een auto bestaat uit vele (ingewikkelde) onderdelen die samenwerken. Wordt de werking van ieder onderdeel begrijpelijk uitgelegd, dan kan iedereen in principe een hele auto doorgronden.

Geldt ook voor psychologie; alleen is dit ingewikkeld in het kwadraat. En toch is het voor iedereen te begrijpen. Daarnaast zijn er te veel kwakzalvers op het gebied van de psychologie. Zeer velen denken het allemaal te weten maar meestal is dit niet het geval.

In de psychologie liggen, net zoals bij de auto, bepaalde dingen vast. Een auto met een lege benzinetank start niet. Punt uit, geen discussie over mogelijk. Er zijn geen uitzonderingen. Geldt ook voor psychologie. Maar doordat het menselijke denken ingewikkeld is, zijn er veel meer uitzonderingen, maar die vaak wel weer verklaarbaar zijn. Je moet het alleen even doorgronden. Als je dat doet (dit kun je leren) wordt alles begrijpbaar. Je kunt psychologie leren net zoals autotechniek. In het menselijke denken en reageren zitten bepaalde logische reacties.

Als je een leeuw op je af ziet komen in de verte, ga je niet staan te wachten.
Je bent graag bij iemand die jouw respecteert en niet kwetst.
Als iemand je agressief benadert, verandert je houding.
Als iemand je vertrouwen geschonden heeft, is honderd procent vertrouwen weg.
Als je vaak gepest wordt, voel je je minder prettig.
Als iemand je portemonnee gerold heeft, word je voorzichtiger.

Hiermee wil ik aangeven dat gedrag, houding en reageren volgens een bepaalde psychologische wetten is opgebouwd. Je reactie op onlangs gebeurde ervaringen herken je vaak wel. Als je trilt van schrik omdat je net bijna bent aangereden door een vrachtauto, weet je waarom je trilt. Gebeurtenissen van langer geleden hebben vaak een meer verborgen invloed.

Als je heel lang geleden lastig gevallen bent door iemand met een bepaald geurtje, kun je angstig worden als je die geur weer tegen komt. Soms leg je via de geur verband met de vroegere persoon, maar zoniet, dan ben je angstig zonder dat je het kan verklaren. Het is niet mogelijk dat je zomaar angstig wordt van een bepaald geurtje. Er moet vroeger iets gebeurd zijn. Dit is een bepaalde psychologische wetmatigheid.

Psychologie verklaart het menselijke denken. Doordat het zo ingewikkeld is, is het moeilijk te doorgronden, maar er zit een bepaalde logica in. Het ingewikkelde zit hem alleen in de vele factoren die meespelen en niet dat het moeilijk is.

Doordat er vele factoren meespelen, zijn mensen zo verschillend. Als je met drie ingrediƫnten een gerecht moet bereiden heb je beperkte mogelijkheden. Heb je er honderd dan kun je een complete menukaart maken. Je huidige psychologische houding is bepaald door je vroegere ervaringen en je reactie daarop. Als je niet lekker in je vel zit en je doorgrondt waarom, kun je jezelf herstellen. Mijn boek kan daar perfect bij helpen.

Wil je nog veel meer weten? Wil je jezelf verbeteren? Mijn boek helpt je.