Leo Krans

Bestel mijn boek

Psychologie

Door psychologische onderwerpen te gaan begrijpen ben ik veranderd van een gestressd persoon tot iemand zich erg goed voelt. Deze prettige situatie is niet tijdelijk of ingebeeld, maar een continue aanwezig ontspanningsgevoel. Bij het onderwerp " Psychologie en wetenschap" ga ik hier dieper op in.

Psychologie is een duur klinkend woord, maar het betekent gewoon kennis van het menselijke denken en reageren. Om de een of andere reden wordt er meestal een ingewikkeld iets van gemaakt, hetgeen helemaal niet hoeft. Psychologie is door iedereen te leren en begrijpen. Als je voelt of weet dat iemand pijn heeft door een bepaalde ervaring, is dat psychologie.

Het is dus niet alleen voor psychologen, patiƫnten en "probleemgevallen", maar in feite voor iedereen, want psychologie gebruiken we de hele dag. Daarom is het belangrijk dat je een aantal dingen hiervan begrijpt. Begrijp je bepaalde dingen, dan kan je niet alleen problemen oplossen, maar ook dingen gaan ervaren die je misschien maar nauwelijks kent. Zoals echte ontspanning en levensgeluk. Als je het weet is het simpel.

Bijna alles van het menselijke denken en reageren is verklaarbaar. Dit klinkt misschien ongeloofwaardig, maar toch is het zo. Dat veel dingen tot nu toe niet echt duidelijk waren, komt doordat het vaak ingewikkeld gemaakt is en veel niet echt begrepen wordt. Daarom bereikt het de meeste mensen niet. Het niet begrijpen van problemen en situaties is meestal de reden van spanningen, problemen en ongelukkig zijn. Neem maar van mij aan, depressie, agressie en minderwaardigheidsgevoelens hoeven niet. Al deze en andere zaken zijn verklaarbaar en te herstellen.

De meeste mensen staan iedere dag bloot aan veel onnodige spanningen. Vaak dat men niet in de gaten heeft dat men gespannen is. Het is heel eenvoudig te bepalen of je gespannen bent. Als je constant denkt, ben je gespannen! Dit is namelijk de maatstaf. Probeer maar eens om niet denken. Dit lukt meestal maar een paar seconden. Door de grote hoeveelheid problemen lukt dit niet. Maar vraag maar eens aan een kind of hij of zij dat kan. Meestal lukt dit. Dat een kind dit kan, komt doordat ze geestelijk nog ontspannen zijn. Daarom zij ze speelser en gelukkig. De gespannenheid die bij zeer veel volwassenen aanwezig is, is te herstellen. Met de juiste informatie zijn niet alleen bijna alle persoonlijke problemen op te lossen, maar kan men ook veel meer uit het leven halen.

Voor velen geldt dat problemen het leven beheersen. Vaak rolt men van het ene in het andere. De stille hoop dat de toekomst beter zal zijn, is helaas vaak een illusie. De enige manier om het tij te doen keren, is door er achter te komen waar de werkelijke oorzaken zitten. Het zit vaak anders in elkaar dan men denkt. Daarom zijn problemen vaak levenslang aanwezig. Alleen met de juiste informatie is hier verandering in aan te brengen.

Van psychologen, huisartsen en andere "hulpverleners" moet men niet te veel verwachten. Ik heb nog nooit een postieve reactie gehad betreffende contacten uit deze groepen. De meeste psychologen zijn niet in staat tot helpen. Huisarten denken het met medicijnen te kunnen verhelpen. Dit lukt nooit, want het zijn psychische processen en onmogelijk te behandelen met medicijnen. Ze kunnen alleen verdoven of oppeppen. Hulpverlenende instanties zijn bijna altijd bekrompen instellingen.

Voor een aantal korte onderwerpen die in het boek uitgebreider behandeld worden, zie linkerkolom.

Wil je aanvullende informatie: