Leo Krans

Bestel mijn boek

De nieuwe man

We hebben een nieuwe man nodig, want deze versie heeft nogal wat problemen. Maar anders gaan denken is niet makkelijk en misschien voor velen wel onmogelijk. Dus ik weet niet of je het aan durft. Ja, het heeft te maken met durven, want voor anders denken is lef nodig. Ik bedoel ook jongens, want die hebben ook vaak het "echte man" denken. Maar voor het leesgemak heb ik het voornamelijk over mannen.

In mijn boek noem ik hem de evenwichtige man, want daar heb ik meer ruimte om dit uit te leggen. Zal het hier voornamelijk hebben over de nieuwe man, maar ik bedoel hetzelfde. De nieuwe man is dus anders dan de "echte vent" die we nu hebben. Deze laatste levert te veel problemen op en moet maar eens ge-upgrade worden naar de nieuwe man. De evenwichtige man is die gelooft in zichzelf en niet in zijn manlijkheid. Nee, dat is niet hetzelfde.

Maar eerst even uitleggen waar ik naar toe wil. In de ogen van de "echte man", zijn er twee soorten mannen. De ene is de "echte vent" en de anderen zijn de overigen. Deze overigen worden meestal bestempeld als minderwaardig door de "echte man." Een aantal termen die hiervoor worden gebruikt zijn: "Nerd, homo, mietje, slappe dweil." Als wat geen "echte vent" is, telt niet mee in hun ogen. Ben je vrouwvriendelijk, geen macho, aardig, dan "mankeert er iets aan je."

Wil je een betere man worden, de nieuwe man, dan zal je moeten gaan stoppen met de "echte man" proberen te zijn. Nee, nee, niet schrikken, boos worden of wegklikken. Het valt wel mee met wat ik wil. Ik wil dus niet (!) dat je soft gaat worden. Softheid is niet goed (maar sommigen zijn het geworden door opvoeding), want dan gaan ze over je heen lopen. Zachte mensen worden gepest en er wordt met hun gespeeld. Op zich is deze houding niet echt verkeerd, maar doordat de maatschappij zo hard is, kan zacht zijn verkeerde gevolgen hebben.

In de ogen van de "echte man" zijn er dus twee soorten mannen. De "echte" en de overigen die minderwaardig zouden zijn. Als ik zeg stoppen met manlijkheid, moet je niet gaan denken dat ik wil dat je naar de overigen moet gaan overstappen. Want, en nu komt het, er is nog een variant op man zijn. Deze is helaas zeldzaam, maar hij bestaat wel. En dit is de enige juiste versie. Dus hier zou je naar toe moeten gaan werken. In dit artikel noem ik hem voornamelijk de nieuwe man. In mijn boek noem ik hem dus de evenwichtige man.

Hoe ziet zo'n evenwichtige man er uit?

Deze man gelooft in zichzelf. Dit is niet hetzelfde als geloven in zijn manlijkheid. Zal het in dit artikel niet teveel hebben over de problemen van manlijkheid, maar hoe het beter kan.

De evenwichtige man is oprecht, openlijk, vriendelijk, aardig, eerlijk, sociaal, vrouwvriendelijk en kindvriendelijk. Maaaaaaar, nogmaals niet slap. En ja, je kunt aardig zijn zonder slap te zijn. Want de regel is namelijk dat je aardig blijft totdat de noodzaak er is om niet meer aardig te blijven. Iemand die slap van karakter is (onzekerheid dus), zal altijd aardig blijven. Veel mensen gaan hier misbruik van maken helaas. Dus als je aardig tegen iemand bent en de ander is zo iemand die denkt dat aardige mensen slap zijn, waardoor hij probeert over je heen te gaan lopen, ga je laten zien dat je wel tanden hebt. Dus vriendelijkheid even laten verdwijnen en een gepast weerwoord geven. "Wat zei je daar?", bijvoorbeeld. De ander kan hierdoor schrikken. Zo reageren de meeste honden overigens ook. In principe (standaard) zijn honden vriendelijk. Ga je ze pesten, dan komen eerst de tanden (waarschuwing) en ga je dan door, dan komen die tanden in actie.

De meeste mannen hebben een bepaalde gereserveerde en soms onvriendelijke houding als standaard. Dit is om mogelijk aanvallers op een afstand te houden. Want iemand die onvriendelijk is, wordt voorzichtiger benaderd. Maar als je in jezelf gelooft, dan moet je gaan proberen om standaard vriendelijk / aardig te zijn. Maar niet onderdanig vriendelijk, want dit straalt onzekerheid uit.

Als je iemand vriendelijk benadert, is direct het eerste contact al beter. Ook naar andere mannen toe. Als jij aardig begint (nogmaals, niet onderdanig), krijg je meestal / vaak een aardige reactie terug. Probeer het maar eens uit.

Even voor alle duidelijkheid, er is niks mis mee om aardig te zijn. De sociale contacten gaan dan in sprongen omhoog. Vergeet niet, de gesloten houding van mannen is ter zelfverdediging. Men wil voorkomen dat men aangevallen wordt wat veel voorkomt bij "echte mannen." Wordt een "echte man" vriendelijk benaderd, dan valt zijn verdediging heel snel, want hij voelt zich nou op zijn gemak want hij voelt zich niet aangevallen. Eigenlijk wil iedereen vriendelijke gesprekken hebben, maar velen zitten achter een muur die je eerst omlaag moet halen. Het beste werkt vriendelijkheid. Heb je langer contact met diegene dan zou hij kunnen gaan twijfelen of je homo bent. Want hier is hij ook bang voor. Door een terloopse vrouwvriendelijke hetero opmerking, zou je die twijfel kunnen wegnemen. Ga hem niet aanraken, want dan is de kans groot dat je niet meer welkom bent.

Eigenlijk is de evenwichtige man zoals de meeste vrouwen en meisjes zijn, maar dan zonder al hun onzekerheden.

Rambo is geen echte vent

Als je nu (een beetje) boos bent, begrijp je me verkeerd. Ga dit nu uitleggen, dus niet wegklikken. Velen bewonderen hem om waar hij voor staat. Dat klopt. Doe ik ook. Hij is een goede vent. Maar hij heeft niet het gedrag van een "echte man." Dit lijkt zo, maar dit is niet zo. Heb je Rambo wel eens vrouwen zien kwetsen of gezien dat hij vrouwen als sexobject behandelt. Dus mooie praatjes hebben, haar het bed in zien te krijgen en haar daarna dumpen? Dit doet hij nooit. De "echte man" is hier wel toe in staat, want dan "ben je een echte vent." Uiteraard ligt het anders als de echte bedoelingen van te voren bekend zijn bij haar. ("Ik wil alleen sex met je hebben.") Maar omdat de meeste meisjes en vrouwen toch iets serieuzers willen, worden de echte bedoelingen verzwegen. Is ze misleid, dan als bonus tegen vrienden opscheppen hoe ze het voor elkaar gekregen hebt. Dus trots op misleiding zijn. Maar de "echte man" beseft niet dat hij de vrouw of meisje diep gekwetst heeft en haar nog onzekerder heeft gemaakt. En op den duur zal ze niemand meer vertrouwen. Ja, dat is stoer. Echt iets om trots op te zijn. Daarom is Rambo geen echte vent, want dit doet hij niet. Daarom wordt Rambo wel bewondert en een "echte vent" niet. Daarom is hij een held. Het geweld in zijn films is omdat hij hiertoe gedwongen wordt. En zonder dit wordt het een saaie film. Maar Rambo doet bijna alles om maar niet te vechten. Hij wordt herhaaldelijk in zijn "eer" aangetast, maar reageert daar niet op. Nog sterker, de vijanden van Rambo zijn de "echte mannen" die kwetsbare mensen lastig vallen waardoor hij moet optreden. Sta je in de kroeg per ongeluk op de tenen van zo'n "echte vent", dan kan je al oorlog hebben. Gebeurt met Rambo niet.

Ben je nu boos op me, dan denk je verkeerd. Ik vertel je alleen maar de waarheid. En ergens weet je dat wel. Meisjes en vrouwen zijn geen speelgoed. Ze zijn zeer gevoelig, veel socialer dan wij en worden veel meer geketst in hun leven dan jij je kunt voorstellen. Daarom moet er een nieuwe man komen zodat deze wantoestanden minder gaan worden. Als je als man zijnde nu nog hier bent, is dat hoopvol, want iemand die dit niet wil horen, zit al op een andere site. Of gaat aan anderen berichten wat voor een …….. ik ben. Uiteraard zal er dan iets aan mij mankeren.

De held is een held omdat je hem bewondert. Je bewondert hem omdat hij oprecht en sterk is. Hij doet de goede dingen. Je kunt onmogelijk iemand een held noemen als hij vrouwen kwetst. Kwetsen geeft je een rot gevoel als je het ziet in een film. Maaaar toch is dit iets wat "echte mannen" aan de lopende band doen. En dit moet stoppen. En dit is nou een hele rare situatie; mannen bewonderen helden ook, maar ze durven het zelf niet te zijn. Want dit zou betekenen dat men vrouwvriendelijk zou moeten gaan worden. Maar dit wordt niet gewaardeerd / geaccepteerd door andere "echte mannen", zoals vrienden. Dus blijft men maar stoer doen met: "Dat is een lekker ding, die zou ik wel eens willen ……" Als men niet zo denkt, hoort men er niet meer bij, want men "is dan geen echte vent meer." Echt waar, bij veel mannen word je uitgelachen als je dingen zegt die vrouwvriendelijk zijn. "Ben je homo of zo." Nee, ik ben gewoon oprecht en durf (!) te zeggen dat er niks mis is met vrouwvriendelijkheid.

Praten met vrouwen

Goed praten met vrouwen is voor veel mannen heel erg moeilijk, want vrouwen zitten heel erg anders in elkaar. Met andere mannen praten is anders dan praten met vrouwen. Mannenpraat is stoer, opschepperig en over veel dingen buiten het persoonlijke leven, zoals over auto's, voetbal, politiek en hoe goed men wel niet is.

Vrouwenpraat is meestal totaal anders. Vrouwen (en meisjes uiteraard) willen over zichzelf praten. Maar ze willen ook weten wat er bij de ander leeft. Daar luistert men naar. Dit zouden vrouwen ook wel naar mannen toe willen doen, maar daar staat een muur tussen. Of eigenlijk bunker, want je kan er niet omheen lopen. De meeste mannen willen niet (!) over zichzelf praten, want dit roept onprettige gevoelens op. Dit komt weer omdat het "onmanlijk" is, men het niet gewend is en men kritiek krijgt van andere mannen als men openlijke gesprekken heeft met vrouwen. Ongeveer de grootste angst van een "echte man" is om niet meer als "echte man" gezien te worden. Want zijn hele leven is hier op gebaseerd.

Daarnaast is men het niet gewend om met vrouwen te praten. "Ik wil een biertje" is dus geen praten. Dit zal men moeten leren door het voorzichtig te gaan doen. Dus als je een slechte bui hebt en je partner, of ander vrouwelijk persoon, vraagt wat er is, zeg je niet dat er niks is. Je zegt gewoon in het kort wat er gebeurt is. Grote kans dat je dan meer vragen krijgt. Beantwoord die dan gewoon. Vrouwen onderling doet aan de lopende band. Dit is geen zwakte. Zwakte is juist niet durven te praten over wat je dwars zit. Voor alle duidelijkheid, vrouwen proberen je niet onzeker te maken of je aan het huilen te krijgen. Ze willen alleen (!) weten wat je dwars zit. Vind je het moeilijk, hou het dan kort, maar niet "er is niks." Vrouwen hebben hele gevoelige sensoren die waarnemen als er iets niet goed zit. Misschien dat ze je willen helpen, maar meestal willen ze alleen weten wat je dwars zit. Dus sluit ze niet buiten. En praten lucht op. En als je je (enigszins) openstelt zijn vrouwen ook zeer goed om je beter te laten voelen. "Wil je een biertje." Vrouwen zoeken contact met jou als man zijnde. Als je je open durft te stellen, gaat je relatie met sprongen vooruit.  

Ik zal je een geheim vertellen als je het nog niet weet: Vrouwen willen praten over wat hun dwars ligt. Niet alleen naar jou toe, maar ook ervaringen met anderen. Meestal willen ze geen advies, maar gewoon even praten over wat hun dwars zit. Je hoeft dan maar een ding te doen en dat is luisteren. Dit is vaak al een hele opluchting voor hun. Wil je het nog beter doen, stel dan vragen over hetgeen zij zegt. Maar wees oprecht. Ze kan haar verhaal kwijt en ze voelt zich (eindelijk) serieus genomen. Dit is de enige weg om goed contact met je partner en andere vrouwen en meisjes te krijgen.

Maar luisteren is voor veel mannen niet makkelijk. Want men wil te snel de ander even gaan vertellen hoe alles in elkaar zit. En daardoor willen mannen te snel advies geven, of haar problemen gaan oplossen. Dit zou kunnen helpen, maar meestal is alleen luisteren en eventueel vragen stellen, het beste. Als je naar haar luistert, neem je haar serieus. En deze behoefte staat meestal bovenaan haar lijstje.

"Maar ze praat zo vaak over dingen die mij totaal niet interesseren." Ja, dat klopt, maar dat komt omdat ze eerst aan het testen is of je wel luistert. Want haar echte problemen zitten diep verborgen. Die komen pas als ze zich op haar gemak voelt (doordat je oprecht luistert). Als jij wegloopt omdat ze klaagt dat de spinazie zo duur is, komen haar echte problemen nooit boven water. De echte problemen liggen vaak heel erg gevoelig, want ze is bang om (weer) gekwetst te worden. Dus er moet eerst vertrouwen zijn. "Maak je toch niet zo druk om spinazie", is einde gesprek. Daarom begint ze over onbelangrijke zaken, want blijkbaar ben je niet zo goed in luisteren en heb je haar misschien wel regelmatig gekwetst, zonder dat je het beseft hebt. Vrouwen zijn veel gevoeliger dan je denkt. Ze laten het alleen niet merken. Daarom praat ze eerst over spinazie en niet over haar echte problemen. De spinazie is een inleiding. Reageer je verkeerd door daar niet naar te luisteren, dan klaagt ze morgen over de worteltjes. Als je niet luistert, wil dat zeggen dat je haar niet serieus neemt. Daarom praat ze niet over wat haar diepere problemen zijn, want dat ligt te gevoelig. Met spinazie kun je haar bijna niet kwetsen.

De meeste vrouwen willen niet de baas over jou gaan spelen. Soms lijkt dit zo, omdat je je soms aangevallen voelt. Als je fout bent geweest, kan dat inderdaad zo zijn. Maar als zij aandringen om een open gesprek te hebben, is omdat ze beter willen communiceren met jou. De meeste vrouwen willen problemen oplossen. Vrouwen veroorzaken pas problemen als je haar niet serieus neemt. Maar nogmaals, een vrouw wil geen problemen maken, maar ze juist op te lossen door praten. Durf jij dat ook, dan staat een zeer goede relatie voor de deur. Maar dan moet je wel bereid zijn om deze zeer moeilijke woorden uit spreken als het noodzakelijk is: "Daar heb je gelijk in." Voor de "echte man" zijn dit zo ongeveer de moeilijkste woorden die er bestaan. Dit is geen (!) zwakte zoals veel mannen denken, maar een teken van zelfvertrouwen, want je bent oprecht. De eerste keer zal dit  moeilijk voor je zijn en je partner zal zich te pletter schrikken, want die was zich al aan het voorbereiden op een gevecht tegen de bunker. "Daar heb je gelijk in", veroorzaken meestal het einde van een probleem. Je gaat dus niet toegeven omdat zij het wil, maar omdat ze gelijk blijkt te hebben. Probeer het verschil te begrijpen. Dit is dus oprechtheid. Zonder dit, kan er nooit een echt goede relatie zijn.

Vrouwen willen ook niet dat je soft gaat worden. Als ze vragen hoe je dag op het werk was, willen ze weten wat je slechte en goede ervaringen waren. Ze proberen je echt niet aan het huilen te maken. Als je boos ergens om bent, willen ze weten waarom. Vrouwen willen zoiets horen als: "Ik heb de hele dag vervelend werk moeten doen. Daarom ben ik prikkelbaar nu." Dan komt er zoiets als: "Wat moest je doen dan?" Zeg dat gewoon. Het plafond komt echt niet naar beneden. En dan ga je ook merken dat praten oplucht. Praten over wat je dwarszit met je partner is communiceren. Ze wil weten wat er gebeurt is. Meer niet. Vrouwen onderling doen dat constant. Daarom is de band onder vrouwen veel beter. Ja, het is misschien onmanlijk om over problemen te praten, maar dit is een verkeerde denkwijze. Dit is er bij jou van jongs af aan ingepompt. Omdat je vader een gesloten bunker is, hoef jij het nog niet te worden. En wat je vrienden er van vinden is helemaal onbelangrijk. Zeg dit ook maar niet tegen vrienden, want ten eerste ga je afkeuring krijgen en ten tweede gaat het hun niks aan.

 Wat is de toekomst van een man?

Je relatie / gezin is je toekomst; niet je vrienden. Maak deze zin je belangrijkste levensspreuk. Voor het gemak ga ik nu verder met relatie (getrouwd of niet), maar je gezin valt hier uiteraard ook onder. Je vrienden komen hooguit op de tweede plaats. Dus als je keuzes moet maken hiertussen, gaat je relatie voor. Dus je vrienden zouden verliezer kunnen zijn als je moet kiezen. Hoeft niet altijd, maar het zou kunnen. Dat je met vrienden op stap gaat, is geen probleem, maar als je meer met vrienden optrekt in plaats van je relatie, maak je de verkeerde keuzes. Je vriendin of vrouw alleen thuis laten zitten, omdat je liever bij vrienden bent, is niet goed. Nogmaals, je relatie is je toekomst; niet je vrienden. Zijn er problemen thuis, dan ga je er aan werken door praten. Dus niet de kroeg gaan opzoeken.

Zodra je een relatie hebt die serieus begint te worden, moet je langzaamaan de knop gaan omzetten. Vrienden worden dus hooguit nummer twee. Ik zeg dus niet stoppen met je vrienden, want dit hoeft helemaal niet. Maar ze komen van nu af aan niet meer op de eerste plaats.  

Manlijk opvoeden

Het probleem is voor een groot deel dat jongens worden opgevoed met het idee dat men een echte man moet zijn, want anders telt men niet mee. En dit wordt van generatie op generatie maar doorgegeven, want bijna iedere pa is zo opgevoed. En iemand iets anders gaan leren dan waar men zelf in is gaan geloven, is niet makkelijk. Als pa denkt dat neerkijken op vrouwen normaal is, kan hij moeilijk aan zijn zoon gaan vertellen dat je meisjes en vrouwen moet respecteren.

Omdat pa en de meeste andere mannen denken dat alleen echte mannen meetellen en de rest een  soort lozers zijn, heeft hij niet veel keuze. Zijn zoon als slappeling opvoeden wil hij niet en dat hoeft ook niet, want er is nu een alternatief. En dat is de nieuwe man. Dit is de richting waarnaar men een zoon dient op te voeden. Maar je moet wel het lef hebben om anders te gaan denken.

Dit is ook de richting die een moeder moet gaan gebruiken als zij alleenstaande moeder is. Als een alleenstaande moeder een zoon opvoedt, bestaat er de kans dat de zoon te vrouwelijk gaat worden. Er is niks mis met vrouwelijkheid, maar een zoon die make-up draagt zal niet altijd prettige reacties krijgen. Kinderen hebben namelijk de neiging om ouders na te doen zonder te beseffen of het wel zo hoort. Het hoeft niet, maar de kans is groot.

Hoe ziet die nieuwe man er dan uit?

 • Hij is niet slap. Slapheid is niet goed in deze maatschappij.
 • Hij is eerlijk.
 • Hij is vriendelijk totdat er de noodzaak is om de houding te veranderen.
 • Hij heeft zelfvertrouwen. Gelooft in zichzelf en niet in manlijkheid.
 • Hij is vrouwvriendelijk. Dit betekent hun ook serieus nemen. Ze zijn niet minderwaardig. Op veel gebieden zijn het vaak betere mensen dan wij. Maar soms zijn ze te aardig door hun onzekerheid.
 • Hij is niet slap. Nogmaals dus. Zonder manlijkheid kan je ook zelfvertrouwen hebben. Het is alleen anders. Je gelooft dan in jezelf, zoals oprechtheid, en niet in je manlijkheid. Of denk aan de held, zoals boven en hieronder beschreven.
 • Hij neemt anderen dus serieus. Dus ook meisjes en vrouwen.  Serieus nemen is niet hetzelfde als over je heen laten lopen. Dat is slapheid. Dan ga je ook hele goede gesprekken krijgen.
 • Hij is in staat om fouten toe te geven als hij die maakt. Fouten of verkeerd denken toegeven is een teken van zelfvertrouwen. Star blijven vasthouden aan het verkeerde, is een teken van onzekerheid. En een fout toegeven is groei, want men denkt nu beter.
 • Hij kan goed praten met vrouwen, dus ook luisteren, want anders kan je niet goed praten met een vrouw. De meeste vrouwen zijn je vijand niet. Kritiek krijgen op verkeerd gedrag, is omdat vrouwen dit willen oplossen. Niet om je naar hun hand te zetten. Als je haar onderbreekt en zij zegt daar wat van, is haar kritiek terecht. Moet je niet persoonlijk gaan zien. Maar sommige vrouwen proberen wel om je onder hun duim te krijgen. Maar dit zijn uitzonderingen.
 • Dus wees een soort Rambo zonder het geweld dat noodzakelijk is voor een film. Of neem een andere held.

Wil je een beter beeld hebben van een goede man die zelfvertrouwen heeft, denk dan aan de meeste helden in films, series en boeken. Deze worden bewonderd omdat hij de bovenvermelde punten heeft. Neem John Wayne, Rambo of wie dan ook; ook in deze tijd. Deze mannen kwetsen geen vrouwen. Zouden ze het wel doen dan geeft dat je een rotgevoel. Je kunt geen waardering hebben voor iemand die anderen kwetst of tot dingen dwingt. Maar, deze helden denken anders dan de echte man. Ze staan hier ver boven.

 Je kunt nu als man zijnde twee dingen doen. Je kan boos op me gaan worden omdat je je aangevallen voelt, of gaan denken, ja Leo, je hebt daar een punt. Als je het lef hebt om zo te gaan denken, is er eigenlijk maar 1 optie voor je. En dat is er over na te gaan denken en je houding te gaan verbeteren. Dus als een vrouw iets zegt  waar jij anders over denkt, dan niet meteen de deur dichtgooien en gaan denken dat ze toch geen gelijk heeft. Je gaat luisteren en dan oprecht gaan concluderen of ze misschien wel gelijk heeft. Zal niet altijd zo zijn, maar vaak wel. Vrouwen zijn sociaal erg goed en proberen dingen te verbeteren. Dus zie niet alles als een aanval. Ze heeft niks tegen jou meestal, maar probeert dingen te verbeteren. Heeft ze gelijk, zeg dat gewoon. Zie het niet als zwakte of als verlies, maar als zelfvertrouwen dat je een fout durft toe te geven. "Ja, je hebt gelijk, scheten in de kamer laten is niet netjes. Ik zal er mee stoppen." En je hebt geen idee wat voor impact dit bij je partner zal hebben. Bij haar is dan grote oplichting. Ze zal je dan beslist niet als zwak zien; ze zal jouw reactie zeer waarderen. De meeste vrouwen willen problemen oplossen en beter contact met jou krijgen. Een discussie behoort niet te gaan om winnen en verliezen, maar om juistheid. Een discussie is dus een weg naar oplossing en geen strijd.

Fouten toegeven is beslist geen zwakte

Het is juist een teken van zelfvertrouwen, zoals eerder gezegd. En een teken van oprechtheid. En je groeit want je hebt nu een denkfout minder in je hersenen zitten. Vasthouden aan fouten komt door onzekerheid. Probeer het eens en je zal zien dat niet de hele wereld instort. Ja, verkeerd denken of fouten toegeven is niet makkelijk voor mannen, maar wel het enige juiste.

Als je in een discussie met een (klein) kind toe kunt geven dat hij of zij gelijk heeft, ben je heel goed bezig. Is dus een teken van zelfvertrouwen. Zal niet zo vaak voorkomen, want volwassenen weten het bijna (!) altijd beter dan kinderen door hun levenservaring. Maar als je voor de eerste keer terecht toegeeft, zal je dat een voldaan gevoel geven. "Ik ben in staat om iemand anders gelijk te geven als die het heeft. Zelfs een klein kind." Geef jezelf een klop op de schouder. "Was dat nou zo moeilijk?"

Daarnaast is het contact met het kind verbeterd, want je hebt je zin niet doorgedrukt. Daarnaast is het zelfvertrouwen van het kind verbeterd, want die heeft bevestiging gekregen (van een volwassene) dat hij of zij inderdaad gelijk heeft. Lees meer hierover bij bijvoorbeeld het artikel over depressie. Nee, nogmaals, fouten toegen is dus geen zwakte, maar oprechtheid. Dit is een hele hoge menselijke waarde. Vrouwen zijn hier over het algemeen vrij goed in. Veel mannen moeten dit nog leren. Zeggen dat een ander gelijk heeft, is voor veel "echte mannen" een hele opgave. Maar het hoort bij de nieuwe man. Denk hier maar eens goed over na. Toegeven, als het nodig is, is de enige juiste weg.  Als je het hier mee eens bent, ga het in de praktijk eens uitvoeren, want anders heeft het geen zin. "Daar heb je een goed punt. Zo had ik het nog nooit bekeken" kan alleen maar van een evenwichtige man komen. Dus iemand die in zichzelf gelooft en oprecht is. Vasthouden aan fout denken komt alleen maar door onzekerheid.  

Hoe te veranderen?

Er zijn twee hoofdwegen en vaak dat je hier ergens tussenin zit:

 1. Je denkt dat je een "echte man" denkt te moeten zijn. Dan moet je dus anders gaan leren denken, want nu denk je vaak fout. Zal niet makkelijk zijn.
 2. Je bent een onzekere man (dit hele verhaal gaat dus ook over jongens). Dan moet je aan je zelfvertrouwen gaan werken. Meestal denk je ongeveer goed, want onzekere mannen hebben minder of geen "echt manlijkheidsdenken", waardoor men onzeker is. Een onzekere man is meestal al aardig, maar voornamelijk onderdanig aardig. Dit laatste is dus niet goed. Een onzekere man is meestal al vrouwvriendelijk, dus dit is niet echt een probleem. Je zelfvertrouwen moet je gaan verbeteren. Behandel ik uitgebreid in mijn boek. Vergeet niet, vrouwen vallen over het algemeen niet op onzekere mannen. Aardig vinden ze goed en is vaak een eerste vereiste voor iets serieus,maar op onzekerheid, daar knappen ze op af. Het hoogste wat je dan kan bereiken is vriendschappelijke contacten hebben. Maar dat zal ook niet altijd gaan lukken. Je hoeft dus "alleen" maar aan je zelfvertrouwen te gaan werken. Je moet dus meer in jezelf gaan geloven. En neem maar van mij aan, dit is mogelijk.

Gevolgen voor een evenwichtige man / deze nieuwe man

Gevolgen zijn enorm, want dit soort mensen ziet men graag en er zijn er maar weinig van. Wat denk je wat er gebeurt als jij iemand serieus neemt (mee eens zijn hoeft niet altijd). Bij diegene (vrouw, meisje, man, jongen, hond) ben je altijd welkom. Geloof je me niet? Met wie ga jij het liefste om? Dit zijn alleen degenen die jou serieus nemen, dus naar je luisteren, je helpen, niet achter je rug praten en die je niet kwetsen. Vind je het leuk om gekwetst te worden, dan kom je van een andere planeet.
Welke vrouw zou niet willen zijn bij een man die oprecht, eerlijk, sterk en vriendelijk is en die haar serieus neemt. Oftewel een soort maatje. Dus niet de versierder, want die is fake en loopt te acteren. Voor goede + sterke mannen staan ze voor in de rij als het moet. Of denk je dat een vrouw graag omgaat met een man die haar kwetst, niet naar haar luistert of haar als een soort poetshulp ziet? Dit is meestal de reden dat een vrouw vreemd gaat. Ze zoekt waardering die ze thuis niet vindt. Dat ze bij een verkeerde man is, is meestal omdat ze niks beters kan vinden.

Indien je twijfelt over je uiterlijk: De meeste vrouwen vinden uiterlijk minder belangrijk dan je denkt.

Alleen de evenwichtige man kan een goede relatie hebben met zijn partner en kinderen. Als je anderen respecteert, dus inclusief toegeven als de ander gelijk heeft, gaan ze jou ook respecteren. Dan krijg je een veel warmere band. Oftewel, je relatie gaat naar hoogtes die je nu nog niet voor mogelijk kunt houden.

Als je je kind niet respecteert, zal het echt niet bij je op schoot kruipen. Pak je het kind op, dan zal het vaak weg willen. Of je kleine kind bij je op schoot kruipt, is bepalend of je het goed doet. Als je kind het wel doet, wil dat zeggen dat hij of zij graag bij je is. Doet het kind het niet, dan ligt het echt aan jou. Zoek jij iemand op die jou niet ligt? Ga je bij je buren koffie drinken als je een hekel aan ze hebt? Wil je koffie drinken bij leuke buren? Om dezelfde reden kruipt een kind wel of niet op schoot bij iemand.

Je kinderen zullen je heel erg waarderen als je de dingen goed doet. Ik zeg dus niet dat zij de baas gaan worden, want dan doe je weer andere dingen fout. Meer op de site en in mijn boek hierover. Doe je het goed, dan willen ze met je praten, komen ze met hun problemen, willen ze met je spelen (want dat doet een goede man ook) en nemen dingen makkelijker van je aan. En ze komen weer af en toe terug op hun oude nest zodra ze uitgevlogen zijn. Dus of kinderen later op familiebezoek komen, ligt aan de ouders.

Vrouwen en meisjes zoeken oprechte en sterke jongens en mannen. Maar die zijn nogal zeldzaam. Degenen die dit niet zijn, gebruiken fake versierpogingen, maar vroeg of laat is het einde verhaal, want dan komt de ware persoon naar boven. Fake is een zeer lage methode om met anderen om te gaan. Want je bedriegt hun. Een goed iemand doet dat niet. Die is gewoon eerlijk. Wat je vrienden er van vinden is niet zo belangrijk, want een relatie is je toekomst.

Dit is ook de reden dat er steeds meer alleenstaanden komen. De meisjes en vrouwen worden steeds sterker en accepteren de "echte man" houding niet of nauwelijks meer. "Neem je mij niet serieus, dan kan je vertrekken", zijn nu de gedachten van veel vrouwen en meisjes. Vroeger was het meer van: "Ik ben blij dat iemand mij wil." Die tijd komt niet meer terug. En de toekomst zal nog erger worden, want in het manlijke kamp zie ik weinig verandering. Ja, ze zijn er wel, maar het overgrote deel blijft samenklieken in het "echte man" denken. Om bij die groep te blijven horen, moet men als een "echte man" blijven denken. "Mijn vrouw begrijpt me niet", is meestal eigenlijk: "Ik wil mijn vrouw niet begrijpen en daarom ga ik maar naar de kroeg waar ik wel begrepen wordt." De nieuwe man is de enige oplossing.

De nieuwe man is dus oprecht, sterk, vriendelijk, enzovoort. Daardoor ga je je beter voelen en beter slapen, want je zal veel minder problemen in je leven hebben. Omdat je anderen respecteert, is ruzie krijgen bijna onmogelijk. Je voelt je veel meer welkom, om dezelfde reden. En anderen zullen je veel eerder ergens mee helpen.

Dus ga anders denken. Wordt die nieuwe man. Niet makkelijk, maar mogelijk. Dan heb je een heel andere toekomst. Samen met je partner.

Lees je dit als man of jongen zijnde en je ziet  er wel wat in, ga er dan mee aan de gang.

Lees je dit als vrouw of meisje zijnde en je hebt een problematische partner, laat hem dit dan lezen. Een deel zal er voor open staan en er met je over gaan praten, maar voor een deel is dit onbespreekbaar. Als ze het al willen lezen. Idem als je een nieuwe liefde hebt. Laat hem dit lezen en vraag om zijn reactie. Kan al heel veel zeggen hoe hij echt denkt. Of maak het onderdeel van je selectieprocedure. "Ik heb iets gelezen, maar weet niet wat hier van te vinden. Wat vind jij?" Ga niet zeggen dat je het hier mee eens bent, want dan kan hij gaan lopen te acteren. Als je het woord "onzin" hoort, kun je beter verder gaan zoeken. Tenzij je gedomineerd wil worden.

Wil je aanvullende informatie: