Leo Krans

Bestel mijn boek

Manlijkheid. Wat is het.

Manlijkheid is een bepaalde levenshouding, oftewel een bepaald denkpatroon. Maar een onjuiste en de veroorzaker van de meeste problemen in de wereld. Zolang dit blijft bestaan zal een gezonde maatschappij onmogelijk zijn. Ik ben absoluut niet tegen mannen (ben er zelf ook een), want een samenleving zonder mannen is onmogelijk. Degenen die voorgelicht zijn, weten wat ik bedoel. Het probleem is niet de man, maar de manlijke houding van velen. Het probleem van dit probleem is eigenlijk dat de man eigenlijk naar deze houding gedirigeerd is, zonder het zelf te beseffen of dat hij een andere weg ziet.

Manlijkheid ontstaat door de opvoeding. Een man die manlijk is ("een echte vent"), voedt zijn zoon ook manlijk op, want is de enig juiste levenshouding volgens pa. Het is dus een houding die aangeleerd is door de opvoeding en versterkt door "soortgenoten." Pa leert zijn zoon stoer te zijn, want "anders is hij geen echte vent." Doet de zoon iets wat onmanlijk is in zijn ogen, dan gaat hij hem corrigeren.

Door te zeggen dat hij een mietje is, gaat hij zich schamen voor zijn onmanlijke gedrag. Op den duur ontstaat vanzelf een schaamtegevoel als hij onmanlijk is. Dan hoeft pa niet eens meer in de buurt te zijn. Door pa is hij nu geprogrammeerd tot man en dit wordt zijn levenshouding. Vrienden zorgen er wel voor dat niet gaat afwijken van het manlijke pad ("Ben jij nu een echte vent."). Dit kreeg ik bijvoorbeeld eens een keer te horen van een redelijk onbekende man toen ik zei dat ik het koud had bij het buiten zitten. Zelf zat hij ook te verkleumen, maar toegeven ho maar.

Niet manlijk zijn en slapte zijn twee verschillende zaken. Het is beslist niet waar dat als je je niet als een echte vent gedraagt, het alternatief een halve zool of "homo" is, want dit is ook niet de bedoeling. Je kunt sterk zijn zonder je als macho te gedragen. Toegeven dat je het koud hebt, is geen teken van zwakte, maar juist van kracht. In macho gezelschap toon je juist lef als je toegeeft dat je het koud hebt, want de kans is groot dat je kritiek gaat krijgen en die krijg je meestal ook wel. Moet er wel bij zeggen dat degenen die echt zwak zijn, ook makkelijk toegeven dat ze het koud hebben. Met zwak bedoel ik weinig of geen zelfvertrouwen. Een niet-manlijke houding kan dus duiden op een onzeker persoon of juist een heel sterk persoon. Meestal is het het eerste, want de laatste is redelijk zeldzaam. Het onderscheid is soms moeilijk te zien.

Wat is manlijkheid precies

Manlijkheid is de houding van:

 • Ik laat mij door niemand iets vertellen
 • Ik ben de baas
 • Ik heb altijd gelijk
 • Zal geen fouten toegeven
 • Mag niet emotioneel zijn
 • Een vrouw is mijn mindere
 • Ik zal geen zwakte tonen
 • Hoe stoerder is ben, des te manlijker voel ik me

Wat is het alternatief voor manlijkheid

Hier zit een groot probleem. Mannen denken dat het enige alternatief is zich meer vrouwelijk te gaan gedragen. Een soort mietje of homo (in hun ogen), zoals net gezegd. Of allerlei andere kromme variaties, zoals zacht van binnen en stoer van buiten. Er worden allerlei rare modellen bedacht waarin de nieuwe man zich zou moeten vinden. Als een soort handleiding, van dit mag wel en dit mag niet. Per jaar veranderen verandert dit geloof ik.

Probeer eens gewoon mens te zijn in plaats van een manlijke mens. Het zijn enigszins de vrouwlijke waarden, maar dan zonder hun soms overemotionele reacties of onzekerheden. Wat kernwoorden:

 • Oprecht
 • Eerlijk
 • Vriendelijk
 • Open
 • Speels
 • Betrouwbaar
 • Standvastigheid

Zoals je ziet, niks problematisch of iets om je voor te schamen. Veel mannen denken dat de nieuwe man een soort softie is die over alles emotioneel moet gaan worden. Dit is absoluut niet de bedoeling. Niemand zit te wachten op een man die gaat zitten janken omdat zijn haar niet goed zit. Waar we wel op zitten te wachten is een man die zegt dat hij een slechte bui heeft omdat het tegenzat op het werk. Of zegt dat hij het koud heeft als hij het koud heeft.

Dit bedoelen vrouwen als ze willen dat mannen meer praten over wat er bij hun leeft. Ze willen echt niet dat je een of ander overemotioneel wezen gaat worden dat om alles gaat janken. Niet toegeven dat je het koud hebt is geen teken van innerlijke kracht, maar juist van zwakte. Schamen omdat je het koud hebt? Wat is dat voor onzin. Ik zeg het gewoon, schaam me er niet voor en zit er niet mee als anderen denken dat het onmanlijk is.

Manlijkheid noem ik een schijnevenwicht in mijn boek. Het is een soort kunstmatig evenwicht dat door opvoeding en maatschappij ontstaan is. Men denkt door de manlijke houding zelfvertrouwen te hebben, maar het is een schijnevenwicht waardoor men een bepaalde mate van stabiliteit kan krijgen en men kan "overleven" in de maatschappij. Zich onmanlijk gedragen in manlijk gezelschap durft een "echte vent" niet, dus zo groot is dat zelfvertrouwen niet.

Een evenwichtige man zonder zijn macho gedrag is een sterk en prettig persoon. Dus iemand die eerlijk en betrouwbaar is en ergens voor staat. Dit is ongeveer de enige juiste omschrijving voor een karakter hebben. Rambo is zo'n voorbeeld. In deze films staat iemand met karakter en dit is beslist geen macho houding. Hij toont zijn emoties, staat voor rechtvaardigheid en stoer willen doen is niet aanwezig bij hem.

Standvastige en evewichtige mannen is hetgeen we naar op zoek zijn. Ik hoop met mijn boek hier aan te kunnen bijdragen.

Wil je aanvullende informatie: