Leo Krans

Bestel mijn boek

Hersenfuncties

Over hoe hersenen werken, is al veel bekend. De hersenactiviteiten die de lichaamsfuncties sturen zijn over het algemeen vrij aardig in kaart gebracht. Het is bijvoorbeeld duidelijk welk onderdeeltje van de hersenen de linkerduim stuurt.

Maar over psychologische processen is nog veel onduidelijkheid. Men weet waar gevoelscentra zitten en welk gedeelte van de hersenen sexuele lust veroorzaakt. Maar bijvoorbeeld waarom men denkt en wat depressiviteit is, weet men absoluut niet. Men kan een depressie aantonen bij lichamelijk onderzoek, maar het niet verklaren. Ze gaan er overigens onterecht van uit dat er lichamelijke oorzaken van depressie zijn. Dit is absoluut niet zo.

Door kennis te hebben van psychologie en de beginselen van hersenfuncties, begonnen dingen me duidelijk te worden. Nu kan ik onder andere depressie, agressie, bewust- en onbewustheid, ontspanning en verslaving verklaren. En dit alles zonder moeilijke woorden of theorieƫn.

Een eenvoudig voorbeeld. Misschien is het je wel eens opgevallen dat je aandacht getrokken werd door iets zonder dat je er op lette. Een glinstering, een raar geluid, eten dat anders smaakt of bijvoorbeeld een apart geurtje. Zonder dat je het stuurde of wilde, werd je aandacht er automatisch door getrokken. Zodra je het beoordeeld had en er bleek niks aan de hand te zijn, verslapte de aandacht ervoor en ging je door met waar je mee bezig was.

Voor het waarnemen van datgene is maar een verklaring voor en dat is dat je het onbewust hebt waargenomen, Als je het helemaal niet had waaargomen had je het niet kunnen waarnemen, zoals een glinstering achter je, of een geluid in Austaliƫ. Zonder dat je het beseft neem je heel veel waar. Je hersenen "waarschuwen" je pas (door aandacht) als het anders dan gebruikelijk is. De 99 gesloten ramen van de flat vallen hier niet onder, maar de ene die net open ging wel. Je hersenen attenderen je op zoiets automatisch waardoor jij er aandachtig voor wordt. Vervolgens kun je dan beoordelen wat het is. Als je hersenen je op alles zouden attenderen, zou je gek worden, want ze nemen onbewust zeer veel waar.

Als je dit allemaal niet gelooft, let er dan toch maar eens op.

Wil je aanvullende informatie: