Leo Krans

Bestel mijn boek

Hoe werken hersenen

Je hersenen bepalen je denken, voelen en reageren. Je moet ze niet zien als dat je er kant en klaar mee geboren bent. Heel simpel gezegd, je bent geboren met nagenoeg "lege" hersenen. Alleen datgene wat je nodig had om lichamelijk te kunnen overleven, zoals willen eten en plassen is voorgeprogrammeerd. Met voorgeprogrammeerd bedoel ik dat deze functies bij je geboorte aanwezig zijn. De rest, zoals kunnen praten, lopen, internetten is niet aanwezig.

Maar de menselijke hersenen zijn dusdanig ontwikkeld door de evolutie dat de potentie er is. Of je op een bepaald gebied ontwikkeld, wordt volledig bepaald door je omgeving. Met andere woorden, de rest van je ontwikkeling moet geleerd worden. Is er niemand die praat in jouw omgeving vanaf baby zijnde, dan leer je nooit praten! Een baby leert echt niet uit zichzelf "mama" zeggen. Als een baby het herhaaldelijk hoort en de hersenen zijn ver genoeg ontwikkeld, komt het eerste woordje. Ik ga hier niet verder op in, want in mijn boek kom ik er uitgebreid op terug.

Wil alleen maar aangeven dat je ontwikkeling gebeurt door je omgeving en jouw reactie er op. In feite komt het er op neer dat een kind iets waarneemt en het wil nadoen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor lopen. Doordat een kind anderen rechtop ziet lopen, ontstaat de neiging tot willen lopen. Zodra men lichamelijk zo ver is, zal men de eerste stapjes gaan doen.

Wat er in feite gebeurt, is dat door waarnemen en ook willen, men zichzelf ontwikkelt / programmeert. Ontwikkeling is eigenlijk het programmeren van de hersenen. Alles wat je weet, is opgeslagen in je hersenen. Je hersenen kun je voor een deel vergelijken met een computer. Een computer bestaat uit programma's die dingen kunnen, zoals een teken programma en gegevens opgeslaan, zoals brieven of mail. Jouw hersenen bestaan ook uit programma's die dingen kunnen, zoals fietsen, en opgeslagen gegevens hebben zoals weten wat de hoofdstad van Nederland is. Als je dingen leert of oefent, programmeer je jezelf eigenlijk.

Meestal is het zo dat datgene wat je voor de eerste keer leert, datgene is waarin je gaat geloven. Oftewel datgene wordt in je hersenen vastgelegd. Heb jij geen kennis om iets te weerspreken, dan ga je er in geloven. Als je als klein kind zijnde leert 1 + 1 = 3, dan geloof je dat. In feite wordt je dan verkeerd geprogrammeerd. Krijg je later voldoende juiste invloeden, dan kan herstel plaatsvinden, oftwel herprogrammatie.

Maar iets fouts in de hersenen herstellen is niet makkelijk, want het verkeerde ligt al vast. Herstellen is daarom moeilijker dan leren. Leer maar eens een verkeerde gewoonte af. Correctie is mogelijk, maar dan moet het overtuigend zijn. Daarom is direct het juiste leren zeer belangrijk. Iemand die verkeerd opgevoed wordt, ondervindt later de problemen ervan in zijn leven. Groeit een kind op met de juiste normen en waarden, dan wordt dit de basis van het leven. Scheefgroei later is mogelijk, maar meestal blijft men bij het eerst geleerde. Voedt men een kind op volgens de vrije opvoedmethode waarbij een kind alles mag en geen grenzen leert, dan wordt een kind verkeerd geprogrammeerd, oftwel verknoeid. Over het algemeen worden dit vervelende kinderen en zullen een onprettige houding in het leven blijven behouden.

Herstel van verkeerde ontwikkeling is altijd mogelijk. Dit kan door de persoon zelf gebeuren of door hulpverleners. Maar hoe schever de ontwikkeling des te meer is er voor nodig om weer een correcte denkwijze te krijgen. Een puber die agressief en onhandelbaar is heeft heel veel juiste invloeden nodig en afscherming van negative factoren. Een wekelijks gesprekje met een hulpverlener helpt echt niet als hij iedere dag met de verkeerde vrienden omgaat.

Van nature is iedere mens een goed wezen. Alleen door verkeerde invloeden gaat het verkeerd. Het is ook geen kwestie van erfelijkheid; er bestaan geen genen voor agressie of criminaliteit. Met de juiste invloeden kan iedereen weer een goed en evenwichtig persoon worden. Geldt op meer terreinen. Gebrek aan zelfvertrouwen bijvoorbeeld is ook weer te herstellen. Met de juiste informatie of hulp kan men zichzelf herprogrammeren om weer in balans te komen. Onzekerheid is gedurende de ontwikkeling in de hersenen gekomen door verkeerde invloeden. Wat dat is, is vaak moeilijk te herkennen.

Als men juist ontwikkeld zou zijn, is men ongeveer zo (man en vrouw) : vriendelijk, vrolijk, spontaan, humoristisch, eerlijk, oprecht, gemotiveerd, innerlijke rust, speels, enzovoort.

Bij verkeerde ontwikkelingen treft men dit aan : agressie, depressie, crimineel, oneerlijk, macho, verlegen, onzeker, gestresst, slapeloosheid, onbetrouwbaar, ook enzovoort.

Let wel, alles uit dit laatste, is te herstellen. Op eigen kracht of door (gedwongen) hulp van anderen. Het is een kwestie van herprogrammeren van de hersenen. Herprogrameren klinkt misschien een beetje technisch, maar zo moet je het niet zien. Ik bedoel meer herstel van denken en handelen en dit is feite een herprogrammatie van de hersenen. Zo ervaar je het niet, maar dat is het wel. Je kunt het als steun zien. "Ik ga mezelf herprogrammeren tot een beter en evenwichtig mens."

Grote probleem is hoe, want wat en wie te geloven. Antwoord: mijn boek. Het gaat zeer uitgebreid in op vele zaken zoals onder andere hier beschreven.

Wil je aanvullende informatie: