Leo Krans

Bestel mijn boek

Groei en communicatie van de mens

Groei ontstaat vanzelf als er geen belemmeringen zijn, maar wel beperkingen van de opvoeder door de tijdelijke onkunde van de groeier. Het groeiproces kan geoptimaliseerd worden door stimulatie. Stimulatie is er door bijvoorbeeld boeken tot de beschikking te stellen. De wil om te groeien is er van nature, maar er moet ook geestelijk voedsel zijn om te kunnen groeien. Een kind zal nooit leren hoe het universum in elkaar zit als hij die informatie niet tot zijn beschikking krijgt.

Helaas zit een groot deel van de huidige jeugd anders in elkaar dan vroeger. Chatten, mobiele telefoons, SMS en dergelijken zijn zeer populair tegenwoordig, maar beperken de geestelijke groei in grote mate. Het zijn communicatiemiddelen voor het gemak, maar voor velen is dit het belangrijkste in het leven geworden. Als je je vroeger verveelde, ging je wat doen, maar nu gaat men communiceren met een ander om te vragen wat voor kleur sokken men vandaag aan heeft.

De meeste communicatie van de jongeren is communiceren over niks. Doordat bijna iedereen bijna constant bereikbaar is, zoekt men deze weg als men zich verveelt en grijpt men niet naar een boek.

Het internet is een verhaal apart. Op zich heeft het vele voordelen en is er veel informatie te vinden, maar echt diepgaand is het meestal niet. Uitzonderingen daargelaten, maar in een wetenschappenlijk boek vindt men meer informatie dan op de gemiddelde internet site. Ik zie nog niet iemand dagenlang een bepaalde internet site lezen, terwijl dat met een boek vrij normaal is. Voor het vinden van informatie kan er bijna niks tegen het internet op, maar het heeft zijn beperkingen.

Al deze ogenschijnlijke verbeteringen zijn eigenlijk een achteruitgang. Het communicatiemiddel is geen middel meer maar een doel. Helaas is dit proces niet meer om te keren. Een kind dat deze luxe niet heeft, zal raar aangekeken worden, want iemand die geen mobiele telefoon heeft is niet helemaal normaal. Het kind moet wel meedoen.

Ik ben niet tegen het internet; zit er zelfs ook regelmatig op, maar velen zijn er verslaafd aan. Ik ben ook niet tegen mobiele telefoons, maar velen hebben een ziekelijk band met dat ding. Als je hem altijd bij je moet hebben, als hij ook 's nacht aan moet blijven, als je geen normaal gesprek meer kunt voeren omdat er constant gebeld wordt en dat voorrang heeft en als concerten en vergaderingen verstoord worden door de mobiele telefoon, zit er toch echt iets goed fout. Uiteraard heb ik het niet over het verwachten van slecht nieuws.

Wil je aanvullende informatie: