Leo Krans

Bestel mijn boek

Goedkoper leven

Goedkoper leven lijkt misschien niet direct een onderwerp over psychologie, maar de onderwerpen die ik hieronder vermeld, hebben er toch mee te maken. Het is een kwestie van anders durven te gaan denken en iemand die te onzeker is, heeft daar meer moeite mee. Diegene doet meer wat "normaal' is, want anders is men bang voor afkeuring of kritiek. Iemand die sterk in zijn schoenen staat trekt zich daar nauwelijks iets van aan en doet datgene dat hij / zij wil. De onderstaande gedachten over goedkoop leven gaan niet over wat men wel vaker hoort.

Niet direct een idee voor goedkoop leven, maar heeft er wel mee te maken. Jarenlang wilde ik een oude Amerikaanse auto kopen, maar bleef het maar uitstellen. Onlangs was ik mijn uitstellen zat en heb er een gekocht. Er waren wel hindernissen, maar staat nu al een tijdje voor mijn deur en hij bevalt uitstekend. Geen enkele spijt en zou het direct weer doen. Hij verbruikt nogal wat, maar het is LPG. Aangezien hij ouder is dan 25 jaar, betaal ik geen belasting. Verzekering is net zo duur als een normale auto. Onderdelen krijgen kost iets meer moeite, maar het is te doen en het is niet zo veel duurder als bij een normale auto. Rekening houden met dat ik geen afschrijving van de auto heb, eerder bijschrijving, ben ik zijn totaliteit goedkoper uit dan bij een normale auto en het geeft me veel meer rijplezier.

Nu weer terug naar mijn sugesties over goedkoper leven waar je wel wat aan zou kunnen hebben. Om hier openlijk over te zijn, de site waar de onderstaande linkjes naar verwijzen, is ook mijn site. Van de verkopen van die site, krijg ik een percentage. De koper betaalt de normale prijs. De leverancier betaalt mijn deel.

Ik ga steeds meer zelf doen qua eten, want de prijzen rijzen de pan uit. Daarnaast zijn er soms meer voordelen zoals lekkerder, beter en gezonder. Moet er wat meer moeite voor doen, maar zou nu niet meer anders willen.

Broodbakmachine

Al vele jaren gebruik ik een broodbakmachine. Onlangs heb ik een wat duurdere gekocht, want AFK bevalt me steeds minder. Vroeger was er niet zo veel keus, maar nu zijn er duidelijk betere. Ik heb drie AFK gehad en vroeg of laat komen er problemen met het aandrijfmechanisme. Deze gaat namelijk vastzitten en moet iedere keer losgemaakt worden, want anders brandt de motor door. Was het zat en heb nu een Tefal gekocht. Bevalt me een stuk beter.

Waarom een broodbakmachine? Het is veel goedkoper. Een brood van 800 gram kost me ongeveer een euro. Dit is wel met meel en niet de kant en klare broodmixen, want deze zijn wat duurder. Heb geen idee wat een brood kost, maar weet wel dat het vele malen hoger is. Kan het brood maken zoals ik wil. Experimenteer nog niet veel met extra ingrediƫnten, maar er kan van alles in. In normaal brood zitten diverse ingrediƫnten om het brood houdbaar en vers te houden. Zijn vermoedelijk wel goedgekeurde toevoegingen, maar ik wil ze zo weinig mogelijk in mijn lichaam hebben. En ik blijf de geur van vers gebakken brood erg prettig vinden. Met sommige machines kun je ook cake, deeg en jam maken.

Stoomkoker

Heb er nog even over getwijfeld, maar een stoomkoker staat nu ook in de keuken. Ook dit bevalt me erg goed. "Normaal" koken gebeurt bijna niet meer. Een stoomkoker werkt op electriciteit en bestaat uit een bodem waar water tot stoom gemaakt wordt en waarboven een of meerdere verdiepingen zitten. Zelf heb ik een Kenwood met drie verdiepingen. Minder etages is te doen, maar kan onvoldoende zijn. De groente, aardappels en vlees / vis worden gegaard door de stoom. Vlees is niet echt ideaal, maar de rest is perfect.

Zelf heb ik de luxe van toegang tot de groothandel met heel veel diepvries in grotere verpakking. Iemand die dat niet heeft, heeft wat minder voordelen. Diepvries is qua qualiteit net zo goed als vers. Diepvries is binnen een paar uur van het veld in de diepvries. Verse groente doet er vaak dagen over om bij consument te komen. Qua smaak, gezondheid en vitamines, doet diepvries niet of nauwelijks onder voor vers. Eten opzetten duurt nu 2 minuten. Haal de juiste porties uit de diepvries, doe ze in de stoomkoker en zet hem op 20 / 25 minuten. Klaar. Voor vlees gebruik ik vaak aparte grill. Vlees wordt wel gaar in een stoomkoker, maar kleurt niet.

Waarom is een stoomkoker een manier van goedkoper leven? Diepvries producten zijn vaak goedkoper. Het is kant en klaar, dus geen snij afval, bederf of te grote porties. Aangezien er maar 1 energiebron is en niet drie gaspitten, zijn er ook minder energiekosten. Met diepvries hoef je ook minder vaak boodschappen te doen. Heb nu ook een kleine diepvries gekocht voor grotere hoeveelheden diepvries.

IJsmachine

Heb ook een ijsmachine en binnenkort wordt er ook jam gemaakt. Dit is prettig, maar niet echt iets om goedkoper te leven. Jam maken stelt ook niks voor. Zoek met Google maar op: jam maken.

Wil je nog veel meer weten? Wil je jezelf verbeteren? Mijn boek helpt je.