Leo Krans

Bestel mijn boek

Wat is gelukkig zijn?

Door het schrijven aan mijn boek ben ik pas echt goed gaan begrijpen wat gelukkig zijn betekent. Het belangrijkste is doordat ik het zelf ben geworden en doordat ik veel over psychologie ben gaan begrijpen, kan ik het uitleggen. Nu zie ik dat er een hele simpele definitie is en dat is: De afwezigheid van problemen. Klinkt simpel, maar dat is alles waar het om draait. Alleen is het moeilijk om te bereiken.

Pas als je een staat bereikt begrijp het pas echt goed. Iemand die nog nooit gezwommen heeft, begrijpt dat gevoel niet of nauwelijks. Een kind dat iedere dag in angst leeft omdat het thuis mishandeld wordt, ervaart iets dat iemand die het niet meemaakt, maar heel beperkt kan begrijpen.

Dit geldt ook voor gelukkig zijn. Pas als je het ervaart, weet je wat het is. Voor alle duidelijkheid, ik voel me niet meer dan iemand anders en heb ook geen enkele trekken van arrogantie doordat ik dit allemaal zeg, maar ik kan het alleen maar uitleggen door te zeggen wat ik zelf ervaar. Dus nogmaals, ik ben echt gelukkig en weet heel precies wat het is. Zou het zelfs een feit willen noemen.

Zal wat gelukkig zijn nu is, proberen uit te leggen. De normale natuurlijke staat van de mens is ontspannen, gelukkig, positief en sociaal denkend. Let maar eens op kleine kinderen. Maar door diverse invloeden tijdens opgroei en omgevingsinvloeden, gaat men van deze basis afwijken. Gelukkig zijn is dus niet een van de vele geestestoestanden van de mens zoals kwaadheid, verdriet en andere vormen. Het is de basis en de andere geestestoestanden zijn afwijkingen daarvan. Zouden al deze afwijkingen verdwijnen, dan wordt men vanzelf gelukkig.

Doordat het leven ingewikkeld is, er vele invloeden zijn en er op vele manieren hierop gereageerd kan worden, is het heel moeilijk om vooruit te komen of om de problemen goed te begrijpen. Vaak weet men van zichzelf niet eens wat er allemaal aan de hand is.

Nogmaals, problemen verhinderen je echte geluk. Zie het als een hindernis. Los de problemen op en je wordt vanzelf gelukkig. En een andere manier is er ook niet. Let maar eens op jezelf. Als je een probleem hebt en het wordt opgelost, voel je je een stuk prettiger. Net alsof er een last van je is afgevallen. Je bent een stapje dichter bij het echte geluk gekomen. Maar naar verloop van tijd gaat je weer een ander probleem dwarszittten en is je tijdelijke, maar beperkte, geluk weer voorbij.

Het gaat ongeveer zo. Een probleem zit je dwars. Dit zal je blijven achtervolgen ongeacht wat je doet. Het kan een tijdje overspoeld worden door een groter probleem, afleiding kan tijdelijk helpen, drugs of alcohol zijn ook goede probleemverdovers, maar vroeg of laat komt het weer terug. Dit kan persoonstwijfel zijn, financiƫle problemen, vroegere misstanden, relatiespanningen of wat dan ook, of combinaties hiervan.

De hersenen werken nu eenmaal zo. Een probleem blijft, ongeacht wat je doet, totdat het opgelost is. Je kunt het verdoven, vermijden of negeren, maar het het blijft. Gelukkig zijn is daardoor onmogelijk, want je hebt rondspokende problemen. Zit je ergens ontspannen, dan poef, daar komt weer een probleem je rust verstoren. Zie het maar als een popup op het Internet.

Dit is ook de reden dat sommigen zo druk en rusteloos zijn, want zodra men tot rust komt, melden de problemen zich weer en gaat men zich rot voelen en dat wil men niet. Dit, en niks anders, is de reden van drug en alcohol gebruik. Hoe extremer, des te groter de problemen. Alleen met die middelen kan men zich prettig voelen.

Geloof me maar, echt gelukkig zijn, is een zeldzaamheid bij volwassenen. Velen denken het te zijn, of zijn het af en toe ook wel eens, maar meestal zit het niet goed. Pas als je echt gelukkig bent, begrijp je het. Iemand die bijvoorbeeld onzeker is, kan onmogelijk gelukkig zijn. Pas als het zelfvertrouwen hersteld wordt, is het mogelijk.

Lost men een probleem op, dan verdwijnt hij. Heb je weer geld, dan zijn je financiƫle probleemgedachten weg. Dit geldt voor alle problemen. Los het op en het verdwijnt vanzelf. Maar vroeg of laat meldt zich het volgende probleem (dat daar onder zat). Zou je doorgaan met oplossen van de problemen, dan ben je vroeg of laat door je problemen heen. Klinkt gek, maar zo is het nu eenmaal. En het kan. Pas dan kun je echt gelukkig zijn. Let maar eens op je eigen gedachten. Je bent bijna constant aan het denken aan dingen die je dwars zitten. Er is geen minuut stilte. Binnen een paar seconden heb je weer een popup. Je kunt niet nergens aan denken zonder verdovende middelen. Problemen beheersen je leven. Dit geldt voor bijna iedereen.

Iedereen denkt dat het constante denken normaal is, maar dat is het beslist niet. Door het schrijven aan mijn boek ben ik uit dit stadium gekomen en het constante denken doe ik niet meer. Ik heb rust in de bovenkamer. Dit is hetzelfde als gelukkig zijn. Natuurlijk denk, want anders kun je niet leven, maar persoonlijke probleemgedachten heb ik niet meer. Je hebt geen idee hoe prettig dat voelt. Gelukkig zijn is de afwezigheid van problemen. Het is niets meer of minder.

Iedereen kan gelukkig worden. Maar voor sommigen zal het niet makkelijk zijn. Hoe verder je weg bent van in balans zijn (is hetzelfde als gelukkig zijn), des te langer is de weg van herstel. Maar onmogelijk is het voor niemand.

Wil je aanvullende informatie: