Leo Krans

Bestel mijn boek

"Van etter tot engel"

Op het ogenblik is het programma "Van etter tot engel" op de televisie. Aangezien deze pagina op de site blijft staan en deze afleveringen niet altijd op de televisie zijn, kan het dus zijn dat als je dit leest, de serie niet meer op de televisie is. Ik heb het over de Engelstalige afleveringen. Door gebrek aan eigen creativiteit, is er ook een Nederlandse versie, maar dit is duidelijk van veel mindere kwaliteit.

In het Enggelstalige programma gaan ernstig problematische kinderen op een overlevingstocht in de rimboe. Deze totaal van slag zijnde kinderen (drugs, alcoholverslaving, agressie, volledige passiviteit) worden (vaak tegen hun zin) meegenomen naar de rimboe of ander afgelegen gebied, omdat de ouders totaal geen controle meer hadden over deze kinderen en ze steeds verder afgleden.

Door de lichamelijk zware inspanningen, strenge leiding en praten, zie je de jongeren steeds meer veranderen naar "normale" personen. In het het begin waren het echt allemaal etters, maar op het einde zag je totale persoonsveranderingen. Alle kinderen (bij sommigen duurde het wat langer) waren aan het einde van de rit weer normaal handelbaar en voelden zich ook veel prettiger. De rust keerde terug bij hun en ze begonnen in te zien wat er allemaal fout zat. Je zag totale persoonsveranderingen.

De meesten bleven ook zo en gingen bij terugkomst thuis een heel ander leven leiden. De contacten met ouders en anderen werd vele malen beter. Ze praten weer met elkaar. Ook zag je reacties als gelijk alle telefoonnummers uit de GSM verwijderen die drug gerelateerd waren. Vroeg opstaan (en niet meer de hele dag op bed liggen), gaan hardlopen en als doel hebben de marathon te gaan lopen. Of er aan te gaan werken om ook hulpverlener in het kamp te worden waar ze destijds toe gedwongen werden. Of weer gaan studeren.

Een aantal viel wel terug. Maar als iemand terug valt van weer prettig handelbaar naar weer moeilijk, kan het niet aan het kind liggen. Het kind voelde zich herboren in het kamp, voelde zich prettig, maar viel toch weer terug. Kan alleen maar door een verkeerde houding van de ouders komen. Niemand kiest vrijwillig voor spanningen en ruzie.

Dit tv programma ondersteunt wat ik ook zeg, dat iedereen van nature een goed wezen is, maar dat het door de omstandigheden verkeerd gaat. En dat iedereen veel meer mogelijkheden heeft als het goed zit in de bovenkamer. Ben je niet in balans (hier zijn vele niveaus in) dan zal er innerlijke onrust blijven. Groei is dan niet of nauwelijks mogelijk en echte ontspanning zal bijna onbereikbaar zijn. Ik heb het ook al ergens anders gezegd (kan ook in mijn boek staan), iedereen denkt dat het huidige ontspanningsniveau het hoogst haalbare is en het de normale situatie is, maar bijna altijd is dat niet het geval. Echte ontspanning zie je eigenlijk alleen nog maar bij hele jonge kinderen. De rest denkt echt ontspannen te zijn, maar is het niet.

Kinderen worden niet bedorven geboren, maar gemaakt. Daarom is er altijd weer een weg terug. Iedereen wil het liefst prettige en ontspannen omgang hebben met anderen. Maar sommige omstandigheden verhinderen dit en daardoor gaat het kind bergafwaarts. Bij sommigen gaat het erg hard. Het programma "Van etter tot engel" bewijst dat het ook bergopwaarts kan gaan.

In het programma zag je ook dat de problematisch toestanden als basis de onzekerheid en vrije opvoeding hadden. Beiden veroorzaken problemen met kinderen.

De vele opvoedingsprogramma's op de televisie zeggen eigenlijk hetzelfde. "Als je goed met kinderen omgaat, heb je geen problemen." Als een of andere nanny kinderen wel prettig handelbaar kan maken en de ouders niet, ligt het aan de ouders. Zo simpel is het. Maar het is geen opzet, maak onwetenheid van ouders.

Wil je nog veel meer weten? Wil je jezelf verbeteren? Mijn boek helpt je.