Leo Krans

Bestel mijn boek

Zijn dromen bedrog?

Ja. Je kunt er niet op vertrouwen dat ze je op wat voor manier kunnen helpen of dat ze je iets kunnen vertellen. Het kan zijn dat er een bepaalde waarheidsgehalte in zit en dat ze soms kloppen. Gevaar is dan dat je er op gaat vertrouwen. Dit kun je dus niet. Als dromen soms kloppen, is het dus onbetrouwbaar. Pas als iets altijd klopt, heb je er wat aan. Ik zeg dus niet dat een droom niet kan kloppen, want soms is dat wel het geval. Hou een wel kloppende droom maar op toeval of een ruime uitleg van wat je je herinnerde.

Waarom droom je?

Je droomt niet voor niks en iedereen droomt. De functie van dromen is je geestelijke problemen op te lossen. Gedurende de dag heb je veel geestelijke spanning opgebouwd en de droom zorgt er voor dat deze spanning afgebouwd wordt. Daarom voel je je weer fris na een nacht slapen en dromen. In mijn boek besteed ik veel aandacht aan geestelijke spanningen (stress) en zal in het kort mijn inzicht hieronder vermelden. Ik zeg inzicht en geen visie, want het is meer dan een visie. Ik ben er van overtuigd dat het zo in elkaar zit.

Een geestelijk probleem / spanning kan alleen verdwijnen als hij opgelost wordt. Je blijft bijvoorbeeld net zolang bewust of onbewust denken aan een naam die je vergeten was tot je hem je weer herinnert. Daarna zal je er weinig aandacht meer aan besteden want het probleem is opgelost. Maar niet alles kan opgelost worden en daar loop je de hele dag mee rond. En hier komen de dromen je helpen. Dromen zijn een manier van je hersenen om spanningen kwijt te raken. Aangezien je slaapt en je logische verstand niet aanwezig is, kunnen je hersenen iedere kromme oplossing gebruiken om het probleem op te lossen.

Daarom kan er iets bruikbaars in een droom zitten, want het gaat over je problemen. Maar aangezien je hersenen tijdens de slaap weinig interesse hebben of het klopt of dat het mogelijk is, zal er meestal niks bruikbaars bij zitten. Het gaat er de hersenen alleen maar om dat het probleem opgelost wordt. Hoe interesseert ze niet. Zodra je wakker wordt kan het probleem weer van voren af gaan beginnen, want echt opgelost is het dus niet. Als je grote financiƫle problemen hebt, zal je je 's morgens weer prettig voelen (als je goed geslapen hebt), want in je droom zal je misschien een loterij gewonnen hebben, maar echt opgelost is het dus niet. Je hersenen zeggen dan dus niet dat je een lot uit de lotterij moet gaan kopen, want je gaat winnen. Dit is een verkeerde uitleg van je droom. Zou je wel een lot gaan kopen en wat winnen, dan is dit toeval. Daarom is het vaak beter dat je je droom niet herinnert.

Maar ik droom nooit

Ik kan je garanderen dat het wel zo is. Iedere mens droomt meerdere keren per dag. Uit dierproeven is gebleken dat je dood gaat als je niet droomt. Je merkt het alleen niet en dat is geen probleem.

Wat zijn nachtmerries?

Dit zijn extreme dromen om de hoge spanningen kwijt te raken. Heb je veel geestelijke stress of als kinderen een enge film zien, dan ontstaan nachtmerries. Hoe hoger de geestelijke spanning des te meer is er voor nodig is om het op te lossen. Iemand met verdrongen problemen (oorlogservaringen, vroegere incest), kan ook nachtmerries krijgen, want deze spanningen komen nu naar boven. Nachtmerries duiden er dus zondermeer op dat men te veel geestelijke stress heeft. Kan dus van de dagelijkse problemen zijn, of van enge gebeurtenissen of verdrongen zaken. Je kunt dus eigenlijk wel zeggen dat als iemand onder geestelijke hoogspanning staat, hij wel nachtmerries moet krijgen.

Ook het omgekeerde is het geval. Iemand die weinig geestelijke spanningen heeft, zal veel normalere dromen hebben. Ze zijn rustiger en begrijpelijker. Meestal kan ik mijn dromen niet herinneren, maar sinds ik mijn geestelijke rust heb gevonden, zijn mijn dromen gewoon saai. Is een goed teken.

Dromen weerspiegelen dus je mate van geestelijke spanning. Iemand die vaak nachtmerries heeft, zit met te veel problemen. Wil je hier van af komen, dan zal je met je problemen aan de gang moeten gaan. Zolang de bron van problemen aanwezig is zal je te gespannen blijven en intensieve dromen blijven houden. Dromen kunnen niet je problemen oplossen, dat moet je zelf doen. Dromen kunnen alleen maar de spanning tijdelijk oplossen.

Wil je aanvullende informatie: