Leo Krans

Bestel mijn boek

Creatief denken

Waarom is het belangrijk om meer te weten over creatief denken:

  • Omdat je het kan verbeteren.
  • Omdat je het kan verbeteren, heb je meer mogelijkheden.
  • Velen denken dat de mate van creativiteit vast ligt. Wat niet waar is.
  • 90% van je hersenen wordt niet gebruikt. Dus schakel ze in met creativiteit.
  • Je kunt slimmer worden.
  • Beter creatief denken kan je toekomst upgraden.

Dit begint in je hoofd (je hersenen) en dit kan uitgevoerd worden door je handen. Een olifant tekenen is handenarbeid, maar voor die tijd moet je bedacht hebben wat en hoe je het gaat doen.

Creativiteit is iets creëren.

Aangezien dit gaat over creatief denken, behandel ik alleen dit. Ik ga je dus niet leren hoe je iets moet maken, maar het proces vooraf; het (be)denken.

Creatief denken is een bepaald proces in je hersenen en wordt beïnvloed door je zelfvertrouwen, stress en ontspannenheid. Creativiteit is een soort speelsigheid of fantasie.

Hoe minder zelfvertrouwen, des te meer moeite kost het om "out of the box" te denken.

Hiermee bedoel ik, dat met minder zelfvertrouwen, voelt het ongemakkelijker aan om anders dan gebruikelijk te denken. Een auto wassen in de stromende regen is sneller, makkelijker en leuker. Maar "de buren zullen me misschien uitlachen." Oftewel, men laat een creatieve inval beïnvloeden door anderen. Dus zelfvertrouwen heeft invloed op het creatieve denken en handelen.

Stress is ook niet goed voor creativiteit. Dit is wat lastiger uit te leggen. Als je een creatieve oplossing zoekt voor iets, gaan je hersenen op zoek in je eigen hersenen naar een oplossing. Die krijg je dan door als een inval (gedachte) als je iets vindt.

Stress is ook niet goed voor creativiteit.

Geloof je niet dat het zo werkt? Als je het zoeken naar vermiste sleutels opgeeft, krijg je vroeg of laat de melding van de hersenen van waar je ze neer gelegd heb. Kun je de naam van iemand niet meer herinneren, dan kan die plotseling komen als je bijvoorbeeld op het toilet zit. Terwijl je er helemaal niet meer aan dacht. Dat dacht je tenminste.

Maar hersenen zoeken door zonder dat je het beseft. Dit is een van de vele dingen die ik ontdekt heb en in mijn boek staan. Het werkt zo, maar niemand weet dit. Zoek maar op het Internet.

Hersenen kunnen minder goed zoeken als ze zich met heel veel problemen moeten bezighouden. In stresstijd is het moeilijk om problemen op te lossen. Dus creativiteit zakt dan de grond in.

Meer factoren voor een betere creativiteit. Mijn boek behandelt ook creativiteit op zich, maar de storende factoren die creatief denken nadelig beïnvloeden, zijn veel belangrijker. Word je rustiger in je hoofd en gaat je zelfvertrouwen omhoog, dan gaat vanzelf je creativiteit ook de goede kant uit. Dit is aan elkaar gekoppeld.

Daarom zijn kinderen veel creatiever in dingen bedenken, want ze zijn veel ontspannender. Vraag een kind een verhaaltje te schrijven en hij of zij doet het. Bij een volwassene breekt dan een soort paniek uit, want men weet niet wat.

Daarom gaat veel in mijn boek over opvoeding. Hier ligt de basis voor behoud van creatief denken en de oorzaak waarom het bij volwassenen veel minder wordt. Maar creativiteit is ten alle tijden te verbeteren.

Creativiteit is eigenlijk iets bedenken of oplossen. Hoe creatiever je bent, des te beter zal je er in zijn. Maar nogmaals, het draait voornamelijk om de hoeveelheid rust in je bovenkamer. Daar moet je aan werken.

Je geestelijke rust heeft invloed op je creativiteit.

Probeer dit eens: Je kunt ook je creativiteit verbeteren door te gaan controleren van wat ik net gezegd heb. Je hersenen zoeken dus een oplossing. Ook als je het opgeeft. Bedenk bijvoorbeeld wat je met een baksteen kunt doen. Schrijf dit op. "Ruit ingooien" of "timmeren" bijvoorbeeld. Je kunt er een aantal bedenken. Weet je echt niks meer, laat het dan rusten. Vervolgens kan je op onverwachte momenten nieuwe ideeën krijgen. Schrijf ook op. Bekijk je lijstje na een paar dagen weer. Vaak dat je nieuwe creatieve invallen krijgt.

Zo schrijf ik mijn artikelen ook. Ik schrijf alles wat er in me op komt. Laat het rusten. Daarna komen bijna altijd nieuwe invallen, terwijl ik bij de eerste schrijfselen niks meer wist. Zo werken de hersenen. Alleen weet bijna niemand dat. Daarom is mijn boek totaal anders. Het zijn nieuwe inzichten. En nog eens makkelijk te begrijpen ook.

Wil je aanvullende informatie:

  • Dit heeft hier mee te maken: Creativiteit
  • Staat op diverse plaatsen in mijn boek. Dus geen link hier.
  • Bestellen boek + Bestel informatie Via deze link