Leo Krans

Bestel mijn boek

Wie ben ik en hoe is het boek ontstaan

 Ik ben dus Leo Krans en heb per ongeluk een boek over psychologie geschreven. Klinkt misschien gek, maar het was nooit de bedoeling om een boek te schrijven. Zal uitleggen hoe hij ontstaan is.

Ik was zoekende en zat niet lekker in mijn vel, maar wist niet wat me dwars zat. Ben daardoor veel gaan lezen en noteerde de verstandige dingen van anderen en mijn eigen opvattingen daarover. Sommige boeken waren wel redelijk interessant, maar de meerderheid was nietszeggend. Vaak werd geen enkele goede opvatting opgemerkt.

Maar op den duur had ik toch een behoorlijk stapel aantekeningen over psychologie en aanverwanten. Dit werd me te onoverzichtelijk en besloot het te gaan reorganiseren in een computer. Door het werken er aan kwamen er nieuwe ideeën die er bijgevoegd werden. Grote voordeel van een computer. Iedere keer dat ik het doornam kwamen en nieuwe invallen bij. Op den duur werd het zoveel dat de gedachte kwam om er een boekje van te gaan maken, want het was toch wel interessant wat ik nu wist. Nu ging ik er nog meer aan werken en werd het boekje een boek.

Dit schrijfwerk heeft me jaren gekost van bijna nonstop achter het toetsenbord zitten. Maar het was een erg prettige en leerzame tijd. Misschien wel de belangrijkste uit mijn leven. Ik begreep een aantal zaken van verschillende verstandige mensen en daaruit is mijn eigen visie ontstaan. Alleen kennis hebben van psychologie is vaak te eenzijdig en maakt diepgang moeilijker. Een auto ontwerper die geen verstand heeft van weersomstandigheden, gaat een fout product afleveren. Had me verdiept is westerse psychologie (Maslow was de belangrijkste), oosterse opvattingen zoals boeddhisme en zen, ervaringen van Maria Montessori, hoe hersenen werken, een beetje Bagwhan (heeft ook verstandige dingen gezegd) en aanverwante kleinere onderwerpen.

Tijdens het schrijven begon ik in te zien dat deze ogenschijnlijk verschillende stromingen verband met elkaar hadden. De vele oosterse opvattingen komen onbegrijpelijk over voor westerlingen doordat hun denken anders is. Maar als je begrijpt wat ze bedoelen kun je het op een westerse manier uitleggen. Dit merkte ik constant tijdens het schrijven. Begon toen in te zien dat het in het oosten en het westen verschillend klinkt, maar het eigenlijk over hetzelfde gaat. Daarnaast kon ik het lichamelijke, het geestelijke, het hersenfunctioneren en kinderreacties aan elkaar koppelen en vergelijken. Tijdens het schrijven begonnen de stukjes in elkaar te vallen. Viel toen ook weinig te denken, want de ideeën kwamen achter elkaar.

Maar wat nog veel leuker was, ik begon zelf steeds rustiger te worden, want mijn gedachten werden op de een of andere manier gereorganiseerd. Dus niet alleen begon ik dingen te begrijpen, maar begon ook mijn eigen gedachten te begrijpen. Nu heb ik een innerlijke rust gevonden, die gegarandeerd niemand heeft. Jonge kinderen uitgezonderd, want die zijn nog in de periode dat ze nog in balans zijn en nog geestelijke rust hebben. Ik spreek dus uit ervaring als ik zeg dat ik weet wat gedachteloos zijn is. Het constante geklets in de bovenkamer ben ik definitief kwijt. Uiteraard denk ik, want anders had ik dit bijvoorbeeld niet kunnen schrijven. Vroeger probeerde ik die staat wel eens te bereiken, maar langer dan tien seconden was moeilijk, want er was altijd wel weer een gedachte die de rust verstoorde. Plotseling dacht ik ook, van "he, dit is nu verlichting." Niks bijzonders en heel natuurlijk en erg prettig.

Daarom is het boek "Alles over jezelf en het leven" ook totaal anders dan welk boek over psychologie dan ook. De meeste boeken over psychologie ontstaan doordat iemand psychologie studeert of gestudeerd heeft en de roeping krijgt om er eens een boek te gaan schrijven er over. Grote probleem is alleen dat de eigen visie (als die er al is) bijna volledig gebaseerd is op wat bij de opleiding geleerd is. Iets baanbrekend is dan zo goed als uitgesloten. De afdeling psychologie in een boekwinkel is erg groot, maar er iets bruikbaars vinden lukt bijna nooit. Of het behandelt een deel van een deel van het menselijke denken en reageren, of het is onbegrijpelijk, of het is onzin. Dan krijg je de kolder als een babyfluisteraar. Zullen in de toekomst nog wel meer flippo's komen. De meeste psychologische schrijvers gaan iets schrijven om iets te willen schrijven en niet omdat ze iets te zeggen hebben. Daarom zijn er ook geen grote namen in psychologie meer, zoals Maslow, Jung, Freud of Adler.

Het boek is dus ongeveer zo ontstaan. Was op de hoogte met de standpunten van een aantal verstandige mensen, zoals boven genoemd en begon steeds meer de verbanden tussen hen te zien. Daardoor kun je dingen beter begrijpen, vergelijken en een stapje verder gaan. Als een psycholoog niet weet wat gedachteloosheid is, omdat men die ervaring niet kent, kan men daar onmogelijk over schrijven. Inzien dat dit hetzelfde is als verlichting en geestelijke leegte is dan ook uitgesloten. Dan blijft het altijd iets mystieks of bovennatuurlijks. Hetgeen het niet is.

  • Abraham Maslow heeft me duidelijk gemaakt dat de ontwikkeling / het welbevinden in etappes gaat. Is de ene etappe goed, dan ga je een stapje omhoog. Dit gaat vanzelf. Pas op het hoogste niveau (voor iedereen haalbaar), voel je je echt prettig en ben je echt gelukkig. Zijn opvattingen zijn logisch. Hij zegt bijvoorbeeld dat je je onmogelijk prettig kunt voelen als je met angst leeft. Los je de angst op, dan ga je vanzelf een stapje hoger op de ladder van welbevinden.
  • Maria Montessori heeft niet zo veel bijgedragen aan mijn psychologische opvattingen, maar door haar kinderobservaties is de ware menselijke aard me duidelijker geworden. Jonge kinderen tonen veel meer de ware aard van goed omgang en elkaar helpen. Als men ouder wordt, verandert dit door de leefomstandigheden.
  • Boeddha / Zen. Ook al is dit erg filosofisch en voor westerlingen moeilijker te begrijpen, ze zeggen toch veel verstandige dingen.
  • Bagwhan. Ook al heeft hij veel tegenstanders, begrijp ik hem ook niet altijd, hij zegt toch veel dingen om over na te denken. Dit kan zonder volgeling toe worden.

Ben een paar keer op de televisie geweest en dat was wel een aparte belevenis.

  • AT5 (irritante verslaggever)
  • Paradijsvogels. (leuke ervaring)
  • Andere locale Amsterdamse zender (weet niet meer welke)
  • Big Brother als psychologisch commentator. Weet niet meer welk jaar.

Het boek zoals het nu is, is waarschijnlijk het meest omvangrijke dat er bestaat. Kan zijn dat er grotere boeken zijn, maar ben ze nog niet tegen gekomen. Maak er ook geen wedstrijdje van. Een eerdere uitgave was meer dan duizend pagina's, maar omdat dit diverse problemen opleverde bij het drukken, heb ik dit moeten beperken. Het dikke boek werd te duur, inlijmen en snijden was problematisch. Door meer tekst op een pagina te zetten, is het een stuk handelbaarder geworden.

Qua inhoud is het totaal anders dan andere boeken over psychologie. Wil niet gaan beweren dat het het beste op dit gebied is, want dan word ik waarschijnlijk beschuldigd van arrogantie. Maar wat ik wel weet, is dat dit boek mij een gigantische duw voorwaarts heeft gegeven en ik eindelijk mijn balans gevonden heb. Al die andere boeken in al die jaren, hebben dat bij lange na niet kunnen bereiken. Lees ook geen andere boeken meer hierover, want het zegt me niks meer. Vroegere boeken hebben wel een basis voor me gelegd, maar de rest heb ik zelf gebouwd en ben zeer tevreden met het bouwwerk.

Het boek is ook niet gebouwd rond een of meerdere theorieën, maar meer verhalend verteld van hoe ik de dingen zie. Dus ongeveer zoals op deze site. Als je je nu afvraagt of ik een afgestuurde psycholoog ben, nee dat ben ik niet en ergens ben ik daar wel blij om, want dat had ik dit boek nooit kunnen schrijven. Psycholoog is overigens geen erkende benaming. Iedereen mag zich dus psycholoog noemen.

Er zijn zoveel psychologen en studenten wereldwijd en die hebben eigenlijk weinig bijzonders te melden want ze denken binnen hun geleerde kennis. Een psycholoog studeert voor psycholoog en kan dus hooguit een wat afwijkende visie hebben op het al bestaande. Het is moeilijk anders te gaan denken dan wat je jarenlang geleerd hebt. Hij zit vaak vast in zijn geleerde theorie, dus een totaal andere visie dan hetgeen hij geleerd heeft, kan bijna niet. Daarom hoor je over het algemeen niks van de honderduizenden studenten psychologie.

Het uitgeven

Was er ondertussen achtergekomen dat uitgeven moeilijk is. Een uitgever vinden is moeilijk want er zijn velen die een boek geschreven hebben. De grote uitgevers in Amerika hebben personeel in dienst die de hele dag bezig zijn met alleen maar het openen van ingezonden manuscripten. Aangezien uitgeven kostbaar is, worden de meeste manuscripten nooit een boek. Als onbekende Nederlander heb je het nog veel moeilijker. Een bekende Nederlander kan bijna probleemloos een boek schrijven, een kledinglijn starten en of zich kunstzinnig gaan uiten.

Vind je wel een uitgever, dan gaat het jaren duren voordat het boek een feit is. Daarnaast zijn de opbrengsten voor de schrijver zeer laag. Hij ontvangt hooguit enkele procenten. Een boekverkoper verdient er vele malen meer aan. Met 5 minuten werk, ontvangt hij 35% van de verkoopwaarde. Toen ik ergens las dat een Nederlandse schrijver niet kon leven van 100.000 verkochte boeken, dacht ik van ik ga het anders doen. Heb er geen moeite mee dat anderen er aan verdienen, maar dat iedereen er goed aan verdient behalve de schrijver is voor mij niet acceptabel.

Zelf uitgeven is geen makkelijke weg. Je moet alles zelf uitzoeken, alle kosten betalen, je hebt geen boekverkopende contacten, publiciteit is veel moeilijker en er gaat heel veel tijd in zitten. Zal je een uitgebreid verhaal besparen, dus daarom in het kort. Boek gekocht over hoe zelf uit te geven. Uitgever opgericht via de Kamer van Koophandel. Diverse methoden geprobeerd om het betaalbaar zelf te drukken. Van kopieermachine tot drukpersje tot Risograph (kruising tussen kopieermachine en drukpers), want laten drukken in kleine oplagen bij een drukker maakt het boek onbetaalbaar voor verkoop. Jarenlang had ik dus een Riso, sorteer- en snijmachine in de woonkamer staan en maakte daar mijn eigen boek. De apparatuur was te groot voor boven en schuur + papier gaat niet samen (vocht).

Voor de verkoop is deze site opgericht en kunnen boeken besteld worden. Mijn uitgeverij is dus een officiële uitgever en mijn boek heeft een officieel ISBN nummer.

Wil je nog veel meer weten? Wil je jezelf verbeteren? Mijn boek helpt je.