Index (Belangrijk)
ADHD verklaard !
Andere wereld
Autoritaire opvoeding
Bewustzijn verklaard (!)
Burn out verklaard !
Creatief denken
Creativiteit
Depressiviteit verklaard !
Diepere gedachten
Dromen zijn bedrog
Drugs
Elkaar aanvoelen
"Etter tot engel"
Fobie
Gelukkige relatie
Gelukkig zijn
Gewoontes
Grenzen stellen
Groei en communicatie
Haal meer uit je leven
Hersenfuncties
Identiteitscrisis
Je hersenen
Invloed opvoeding
Luisteren naar je gevoel
Manlijkheid
Meditatie en verlichting
"Niemand geeft om mij"
Nieuwe man
Onzekerheid
Opvoeding
Opvoedkunde
Persoonlijke ontwikkeling
Psychologie
Psychologie en wetenschap
Respect krijgen
Verwennen
Vrije opvoeding
Wat is psychologie
Wees een heer
Zelfvertrouwen
Zeuren en klagen
Delen uit mijn boek:
Problemen met kind
Redenen voor gedrag
Alles over jezelf en het leven
Foto's boek
Waarom kopen
Wie ben ik
Darmproblemen
Goedkoper leven
Slapeloosheid
Sollicitatie en promotie
Tuinieren voor rust
Totaaloverzicht
Inhoud
1 Hoe zit de mens in elkaar
2-4 Opvoeden
5 Relaties
6 Situatie vrouw
7 Situatie man
8 Relatie / gezinsproblemen
9 Hoe nu verder
10 Meditatie en religie
11 De maatschappij
12 Onze hersenen
13 Diversen 1
14 Diversen 2
15 Diversen 3
16 Psychologie toen
Omdat je veel meer kunt groeien dan je denkt. Dit kun je je waarschijnlijk moeilijk voorstellen, want je denkt dat je huidige ik en situatie het maximaal haalbare is en dat je niet zou weten hoe het beter zou kunnen. Nou je hebt het mis. Dit dacht ik namelijk vroeger ook, maar nu ik bepaalde dingen ben gaan begrijpen, ben ik bij lange na niet meer de persoon van vroeger. Ik heb innerlijke rust en balans gevonden en voel me vele malen prettiger dan vroeger. Om misverstanden te voorkomen, religie of bovennatuurlijke zaken passen niet in mijn denken. Ik heb het ook niet over zweverige toestanden. Dus noem me alsjeblieft geen goeroe. Dat ben ik niet. Ik ben een normaal denkend mens die gegroeid is doordat hij bepaalde dingen is gaan begrijpen.
Wat ik nu ervaar is moeilijk uit te leggen, want een ervaring die je niet kent, is niet of nauwelijks te begrijpen. Je weet waarschijnlijk hoe verdriet, kwaadheid en lachen aanvoelt omdat je die ervaring kent. Maar echte innerlijke rust ken je waarschijnlijk niet, omdat je net zoals de meeste mensen, te gestresst bent. Wat ik beweer heeft overigens niks met mystiek of andere vage "bovennatuurlijke" verschijnselen te maken. Het is normaal natuurlijk gedrag dat verstoort is door de manier van opgroeien. Ik heb de manier gevonden om terug te keren naar de normale en gezonde levenshouding.
Wat je wel kent, is de ontspanning na een lichamelijke inspanning, de gezelligheid van een vriendenclubje, het genot van vakantie of het kijken naar iets leuks op de televisie. Op dat moment voel je je prettig en ontspannen. Dit prettige gevoel is een teken van innerlijke rust en deze innerlijke rust kan standaard worden. Dus niet als uitzondering op bepaalde momenten maar constant. Dan kom je door de omstandigheden op een prettig niveau.
Echt geluk en ontspanning (is hetzelfde eigenlijk) is niet iets wat je kunt bereiken door iets te gaan doe om dit te bereiken. Mediteren, alcohol, drugs, vakantie, zijn middelen om een prettiger niveau te bereiken, maar dit werkt beperkt en is tijdelijk. Er is maar een methode om echte innerlijke rust te vinden en dat is door de obstakels er voor op te ruimen. De obstakels zijn de persoonlijke problemen op de diverse gebieden. Zodra de problemen verdwijnen, komt de innerlijke rust vanzelf. De innerlijke rust is van nature aanwezig, maar verdwijnt zodra er problemen komen. Verdwijnen de prolemen, dan komt de rust vanzelf weer. Dit gebeurt bijvoorbeeld met drugs en alcohol. Men verdooft de problemen en daardoor voelt men zich tijdelijk prettiger.
Dit is deel 1 van het verhaal. Deel 2 is het lichamelijke. De geestelijke toestand heeft grote invloed op het lichamelijke. Een aantal voorbeelden om duidelijk te maken dat geestelijke processen samenwerkt met lichamelijke:
Dit zijn geestelijke processen die bepaalde lichamelijke gevolgen hebben. Het geestelijke en het lichamelijke sturen elkaar aan. Wat gevolgen heeft voor het ene, heeft ook gevolgen voor het andere. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om kwaad en ontspannen tegelijk te zijn.
Met andere woorden, als het geestelijke niet goed is, is het lichamelijke ook niet goed. Oftwel iemand die geestelijk niet in balans is, is lichamelijk ook te gespannen. Met geestelijk niet in balans zijn, bedoel in geen innerlijke rust hebben. Nu ik zelf een aantal stapjes verder ben en veel begrijp, zie ik nu ook in de meeste mensen niet in balans zijn. Ik zeg dus niet dat men gestoord is, ik zeg dat men niet in balans is. Met in balans zijn, wordt innerlijke rust bedoeld. Het grote probleem is, de meesten weten waarschijnlijk niet wat ik bedoel, want men denkt wel in balans te zijn. Men denkt dat de huidige toestand het maximaal haalbare is. Ik kan je zo goed als verzekeren dat dit niet het geval is. Kijk naar spelende kinderen. Dan zie je echte levenslust. De meeste volwassenen hebben dat vroeger ervaren. Maar tijdens de opgroei is deze levenslust verdwenen door de levensproblemen. Deze levenslust is niet verdwenen, want dit kan niet. Het wordt alleen overschaduwd door persoonlijke problemen. Verdwijnen deze, dan komt de lol in het leven vanzelf weer terug. Of zoals anderen wel zeggen, in iedere zit nog een kind verborgen.
Het is heel makkelijk om uit te leggen of je te gespannen bent. Als je constant denkt (wat bijna iedereen doet), ben je niet in balans! Dit is maatstaf voor de innerlijke toestand. Doordat je altijd constant denkt, denk je dat het normaal is. Maar dat is het beslist niet.
Nu ben je vermoedelijk verbaasd, verward of een beetje boos. Dit komt doordat ik een bepaalde overtuiging van je aantast. Want je denkt vermoedelijk dat constant denken normaal is want je kunt niet anders. Een minuut nergens aan denken lukt de meesten niet zonder onder invloed te zijn van een bepaalde stof. Je denkt dat constant denken normaal is omdat je constant denkt.
In het kort waarom je constant denkt. In mijn boek kom ik hier heel veel op terug, want het is een van de belangrijke punten van het boek. Je denkt om iets op te lossen (probleem, voorwerp vinden, "Wie was dat ook al weer"). Is het opgelost, dan verdwijnt de gedachte vanzelf ("Het was Piet Jansen") en komt ook niet meer terug. Maar zolang het niet opgelost is, blijft het rondspoken en komt het vroeg of laat weer terug. Komt er wat belangrijkers, dan verdwijnt de voorgaande gedachte tijdelijk. Daarom denken de meeste volwassenen constant. Er spoken heel veel onopgeloste zaken in de bovenkamer rond. Let maar eens op je gedachten. Het gaat allemaal om onopgeloste of onduidelijke zaken. Veel zaken, zoals twijfel aan jezelf, draag je waarschijnlijk je hele leven met je mee en zal altijd je gedachten beheersen als je er niks aan doet. Mijn boek draait om dit soort zaken. Het probeert je uit te leggen waar het probleem zit zodat je er wat aan kan doen. Een andere weg is er niet. Als je niet weet waarom je onzeker bent, kom je er nooit vanaf. En geloof me maar, van onzekerheid kun je af komen.
Voor degenen die kritische punten zoeken, ik zeg niet dat ik alles weet, want heel veel dingen weet ik niet. Maar datgene wat ik zeker weet, weet ik ook zeker omdat ik geen stoorzender meer heb die aan alles twijfelt omdat ik aan mezelf twijfel. Heb je gelijk dan krijg je het. Kun je me niet overtuigen (met feiten), dan krijg je geen gelijk, ook al ben je een "expert" op jouw gebied. Oftewel, ik kan ergens aan twijfelen omdat ik niet alles weet over datgene, maar niet omdat ik aan mezelf twijfel. Sterk in je schoenen staan heet dat en dat is wat anders dan naast je schoenen staan.
Vind je het prima dat je constant denkt, dat je altijd problematische gedachten hebt en dat je daardoor nooit echte innerlijke rust zal vinden, dan kun je gewoon doorgaan zonder mijn boek. Wil je er wel van af, echte innerlijke rust vinden en geestelijk groeien, dan kun je bijna niet zonder mijn boek, want volgens mij is er geen enkel boek dat er zo over denkt. Laat staan een oplossing te bieden, want de meeste psychologen begrijpen heel veel niet. Wat gedachteloosheid is, kunnen ze je hooguit heel beperkt uitleggen, want ze missen de persoonlijke ervaring. Een aantal oosterse wijsheren zouden het misschien wel kunnen, maar daar is weer het probleem dat het oosterse denken anders is en voor een westerling bijna niet te volgen is. Doordat ik bepaalde dingen ben gaan begrijpen kan ik de oosterse benadering uitleggen. Het niet-denken, verlichting en ontspanning is eigenlijk hetzelfde.
Terug naar het lichamelijke. Het geestelijke heeft dus invloed op het lichamelijke en geestelijke stress veroorzaakt lichamelijke stress. Andersom (lichamelijke stress veroorzaakt geestelijke stress) kan ook, maar is beperkt en tijdelijk. Oftewel, na het lopen van een marathon ben je lichamelijke en geestelijk moe, maar dit is tijdelijk.
Geestelijke stress veroorzaakt lichamelijke stress (zie de punten boven). Denken valt hier dus ook onder. Maar het bijkomende probleem is de constante factor. Doordat je constant denkt, heb je daardoor ook te veel lichamelijk stress want dit is onlosmakend met elkaar verbonden. Maar aangezien je denkt dat je huidige situatie normaal is, ervaar je het niet als zijnde te gespannen.
Het constante denken gaat gedurende de jaren een steeds grotere invloed uitoefenen op de lichamelijke gezondheid. Hoge bloeddruk is er zo een. Als men ouder wordt, loopt vaak ook langzaamaan de bloeddruk op. De dokter zal je ook kunnen zeggen dat 120/80 (bovendruk/onderdruk) ideaal is en dat 100 + leeftijd acceptabel is. Mijn bloeddruk is op vijftigjarige leeftijd echter nog steeds 120/80 en niet 150 bovendruk. Moet er wel bij zeggen, dat ik verder ook vrij gezond leef. De kraaiepootjes bij de ogen zal je bij mij ook niet aantreffen (gebruik geen kunstmatige middelen).
Iemand die te veel stress heeft (constant denken is de belangrijkste), gaat lichamelijk sneller achteruit bij het ouder worden en zal vaker ziek zijn en een korter leven hebben. Stress op zich is niet zo'n probleem, maar wel het constant aanwezig zijn. Iemand die examentijd heeft, heeft veel stress, maar na het examen herstelt het zich weer. Bij constant denken is dat niet het geval. Er is constant een te hoge stress en geen tijd (behalve bij slaap) voor herstel of om "bij te komen." Een ballon kun je het langste bewaren in lege ontspannen toestand. Een opgeblazen ballon (druk) beperkt de levensduur in hoge mate. Geldt ook voor menselijke stress. Te hoge en constante druk kan niet zonder gevolgen blijven.
Uiteraard moet je denken, want anders kun je niet leven, maar het huidige denkniveau van de meeste mensen is veel te hoog. Het denken is een menselijke functie om iets op te lossen, maar is niet bedoeld om zich constant met hetzelfde te blijven bezighouden. Kun je een probleem niet oplossen, dan blijft hij aanwezig en zal hij altijd dwars blijven zitten. Hij kan tijdelijk verdwijnen, maar vroeg of laat komt hij terug. Wegdringen lukt maar beperkt. Echte rust heb je daardoor niet, want er is altijd iets dat je bezighoudt. Drukke mensen zijn vaak bang voor stilte en rust, want dan komen er gedachten naar boven die ze juist proberen te vermijden door druk te zijn.
Daarom drinkt men alcohol. Door de alcohol brengt men de constante gedachtenstroom enigszins tot rust. Daardoor (!) gaat men zich ontspannen en rustig voelen. Hoe groter de geestelijke spanningen (problemen, te druk leven), des te meer heeft men nodig om tot rust te komen. Hoe meer er rondspookt, des te meer tegenmaatregelen men nodig heeft. Extreem gebruik van alcohol, drugs en (psychische) medicijnen, duiden zondermeer op aanwezigheid van extreme problemen. Alcohol en drugs zijn lapmiddelen voor tijdelijke en beperkte ontspanning. Alcohol op zich is niet zo'n probleem, maar als men zonder alcohol zich veel prettiger voelt, zit er toch het een en ander mis.
Meditatie is ook niet echt iets wat helpt. Het helpt hooguit een beetje en tijdelijk. Alleen degenen die redelijk goed in balans zijn, maar die zijn er maar heel weinig, kunnen er baat bij hebben. Wil hier verder niet op ingaan, want in mijn boek kom ik hier uitgebreid op terug. Met deze site wil ik alleen een indruk geven van hoe ik over bepaalde dingen denk. Het boek is vele malen uitgebreider. Niet alleen qua omvang, maar ook qua diepgang.
Je kunt niet echt ontspannen zijn als je denkt, ook al denk je van wel. Je denkt dat omdat je wel ontspannen denkt te zijn als je denkt. Maar omdat je waarschijnlijk constant denkt, ken je de situatie van echte ontspanning door niet denken zonder drugs of medicijnen niet. Nog sterker, je kunt pas echt ontspannen zijn als je niet denkt. Daarom is iemand die slaapt, maar niet droomt, lichamelijk ontspannen.
Zodra je problemen verdwijnen (dat kan met mijn boek), kom je weer in balans en vind je echte innerlijke rust. Je lichamelijke gezondheid zal vooruit gaan en je leert meer dingen aan te voelen. Als je in balans bent, merk je veel meer dingen, want je innerlijke rust is beter en je hebt (daardoor) minder afleidende gedachten. Je zal ook beter slapen, want probleemgedachten zijn vaak de redenen van niet kunnen slapen.
Om een beetje eenheid in de termen te brengen:
Innerlijke rust = in balans zijn = ontspannen zijn = gelukkig zijn = verlichting = leegte.
Het is allemaal hetzelfde.
Ontspannen zijn, wil zeggen de afwezigheid van problemen. De problemen kunnen verdwijnen door ze op te lossen. Het boek kan je daar bij helpen.
Wil je nog veel meer weten? Wil je jezelf verbeteren? Mijn boek helpt je.