Leo Krans

Bestel mijn boek

Tuinieren voor rust

 Tuinieren is een goede methode voor ontspanning. Doordat je bezig bent en met je handen in de grond zit, denk je niet aan de dingen die dwars zitten. Een struikje verplaatsen lost geen problemen op, maar je kunt het even achter je laten. Denk je even niet aan de dingen die je dwars zitten, dan krijg je vaak een verhelderende kijk op zaken. Dit komt door de plantjes waar je mee bezig bent.

Daarnaast kun je je niet echt slecht voelen als je met bloemen bezig bent. Bloemen op zich werken positief. Daarnaast is bloemengeur een versterkende factor. Je moet wel erg depressief zijn als je niet van bloemengeur houdt. Ben zelf niet echt een bloemen iemand, maar de geur van sommige bloemen als brem vind ik erg prettig. Brem in het wild is wel erg zeldzaam en volgens mij ook beschermd.

Ik heb zelf een grote heg achter in mijn tuin. Deze laat ik express buiten proporties groeien, want de geur van een heg is erg prettig. In de zomer ruikt mijn hele huis wekenlang naar heg. Mijn heg is ongeveer vijf meter lang, drie meter breed en vier meter hoog op zijn ergst. Daarna moet ik wel snoeien want anders worden deuren onbereikbaar en worden de takken te lang. Een kort gehouden heg bloeit niet of nauwelijks. Mijn heg zit dus vol met bloesem in de zomer.

Daarnaast krijg ik veel bezoek van bijen, hommels en af en toe een vlinder. Er zitten ook veel mussen in de heg. Verder in mijn buurt hebben ze niet zo veel. Tuinieren is niet echt mijn ding, maar ben wel trots op mijn heg. Het is ook wel een beetje gemakzucht, want nu knip ik mijn heg eenmaal per twee jaar.

Als je gaat tuinieren, ben je niet alleen met de bloemen en struiken bezig, maar je gaat er ook over nadenken. Je gaat plannen voor je tuin maken,misschien boeken over tuinieren lezen, zoeken over welke tuingrond je moet gaan gebruiken en met anderen over tuinieren praten. Wil je bijvoorbeeld vlinders in je tuin lokken, dan zijn er bepaalde bloemen die vlinders aantrekken. Vlinderbloemen heten die geloof ik.

Heb je een mooie tuin na een bepaalde tijd, dan heb je ook iets om trots op te zijn. Je geniet van de tuindecoratie, de bloemen die uitkomen, de bloemengeur, de vogels die je tuin nu weer bezoeken. Komen de vlinders in je tuin, dan zal dat je een prettig gevoel geven, want er zijn niet veel mensen die iets tegen vlinders hebben.

Je kunt ook een vogelbad of vogelhuisje in je tuin gaan verwerken. Je krijgt daar veel plezier voor terug. En eventueel een vijver kan een deel van je tuin gaan worden. Maar een vijver is veel werk en dat zal je moeten bijhouden. Denk daar goed over na.

Qua geld zal tuinieren wel meevallen. De tuinproducten zoals tuinzaad en planten zijn niet duur. Veel kun je zelf stekken. Of vragen aan een andere tuin enthousiast. Meestal wil men wel een stekkie voor je maken. Wij hadden vroeger een redelijk grote eikenboom in onze tuin staan. Toen ik heel klein was deed ik eens een eikel in de grond uit nieuwsgierigheid. De eikenboom die daar uit voorkwam, mocht blijven groeien van mijn ouders. Het is een behoorlijke boom geworden. En dat van een gratis eikel.

Tuinieren is niet moeilijk om te leren. Het begin kan even lastig zijn, maar met Internet of vragen of boeken over tuinieren moet het lukken. Vertrouwen in jezelf heeft hier ook mee te maken. En wel op twee manieren. Hoe lager dat is, des te meer zal je denken dat tuinieren iets is dat je nooit zal leren. Dat is niet waar. Tuinieren kan iedereen. Het verschil met een ervaren tuinman of tuinvrouw is de ervaring en niks anders. Het andere punt is, als je jezelf over die drempel durft te zetten en aan de gang gaat met je tuin, krijg je een bepaalde voldoening. Niet alleen voor het resultaat, maar ook dat je blijkbaar meer kan dat je dacht. Er is geen enkele reden dat je geen expert in tuinieren kan worden. En wat is mooier dan je eigen tuin te bewonderen.

Niet alleen kun je dan genieten van je tuin, maar op den duur zullen anderen het ook gaan waarderen en je complimenteren. Dan zal er misschien een beetje afgunst zijn, of gaan ze je om raad vragen bij hun tuinieren. Tuinieren is eigenlijk een soort meditatie. Je vergeet even alles en je bent alleen nog maar met je tuin bezig. Dit geeft een bepaalde innerlijke rust die je niet gauw op een andere manier krijgt.

Denk er eens over na. Als je helemaal niks met tuinieren hebt en je het vermoedelijk ook nooit leuk zal vinden, dan is tuinieren waarschijnlijk niks voor jou.

Wil je nog veel meer weten? Wil je jezelf verbeteren? Mijn boek helpt je.