Leo Krans

Bestel mijn boek

Meer over psychologie 2

De 3 "Diversen" hoofdstukken bestaan uit diverse (korte) onderwerpen over voornamelijk psychologie. Het zijn vele nagekomen ideeën die eigenlijk ergens tussengevoegd hadden moeten worden. Maar doordat dit enorm tijdrovend is en het niet altijd goed ingepast kan worden, zijn deze artikelen achter elkaar in aparte hoofdstukken geplaatst. Er staan vele interessante onderwerpen bij.

Slaapwaarnemingen. Tijdens het slapen neemt men onbewust dingen waar en dit is noodzakelijk.

Wakker worden. Waarom men 's nacht wakker wordt van een bepaald iets, is verklaarbaar. Hier zijn zelfs bepaalde regels voor.

Paranormaal. Alles op het paranormale gebied is onwaar. Door onderzoek is aangetoond dat het of niet waar is of puur bedrog is. Geloven in het verkeerde kan schadelijk zijn voor iemands ontwikkeling.

Speels gedrag. Het spelen van kinderen is gewoon het luisteren naar een innerlijke drang. Volwassenen zouden dit ook veel meer moeten doen, maar dit durft men vaak niet.

Onderling contact. Communicatiestoornissen tussen man en vrouw hoeven helemaal niet als men elkaar beter leert kennen. Dit is op het taalkundige en het gevoelsmatige vlak.

Verbetering. Indien de wilskracht er is, kan een mens van veel dingen herstellen. Dit geldt voor het geestelijke en het lichamelijke.

Gevoelens onderdrukken. De stromingen die beweren dat men kan leren om gevoelens te onderdrukken of te voorkomen, hebben een verkeerde visie op het menselijke gedrag. Gevoelens en uitingen van gevoelens horen bij levende wezens; het is een natuurlijk iets. Gaat men die onderdrukken (dit is mogelijk), dan wordt men of afgestompt of men loopt met opgekropte spanningen rond. Het enige dat gereguleerd kan worden is de uitingsvorm. Frustraties afreageren kan, zolang het maar niet naar de medemens of andermans voorwerpen gebeurt. Opkroppen is geen middel om met spanningen om te gaan. Men belast zichzelf dan te veel.

Racisme. Racisme ontstaat niet doordat men iets tegen iemand met een andere huidskleur heeft, maar door hoge aanwezige spanningen (frustratie). Doordat men wil afreageren, zoekt men iets waar men op kan afgeven. Een andere cultuur is een van de mogelijkheden.

Discussie. Met sommige mensen valt onmogelijk te discussiëren, want men denkt altijd gelijk te hebben, ongeachte welke bewijzen.

Mooipraters. Pas op voor versierders.

Onderdanigheid. Het niet rechtop lopen heeft een geestelijke oorzaak.

Verkeerde levenshouding. Depressie, negativiteit en bijvoorbeeld pessimisme hebben geen lichamelijke oorzaak, maar worden veroorzaakt door de manier van denken. Medicijnen zullen daarom ook nauwelijks helpen. Deze verschijnselen zijn kwijt te raken.

Schuldgevoelens. Vrouwen voelen zich vaak schuldig aan alles. Ook dingen waar men totaal niks mee te maken heeft.

Keuzes opdringen. Opvoeders moeten niet voor bepaalde verwachtingspatronen gaan zorgen bij de kinderen. Kinderen hebben recht op hun eigen zelfstandige leven.

Anders leven. Men moet veel meer openstaan dat het huidige niveau van leven veel beter kan. Er wordt te vaak gedacht van dat het leven er zo uit behoort te zien. Iemand die veel problemen heeft denkt dat dit bij het leven hoort. Door anders te gaan denken kan een veel betere situatie ontstaan.

Graduele irritatie. Hoe ontspannender men is, des te meer kan men hebben voordat men geïrriteerd raakt. Hoe men op iets reageert, zegt dus iets van de mate van ontspanning. Dezelfde situatie in een andere persoonsstemming resulteert in een andersoortige reactie. Let er maar eens op.

Ouderlijke dwang. Hoe meer ouders forceren om een kind hoog te laten ontwikkelen, des te lager wordt zijn of haar niveau. Forceren is een foute opvoedingsmethode, want men bereikt het tegenovergestelde. Er zijn veel betere methoden.

Aftakeling. Veel mensen zijn behoorlijk afgestompt. Ze worden niet kwaad als er aanleiding voor is. Ze lachen bijna nooit. Hebben zelden speelse uitingen. Initiatief komt niet in hun woordenboek voor. Het is vaak al aan de gezichten af te lezen. Een groot gedeelte van deze groep zal uiteindelijk dement worden.

Wil je nog veel meer weten? Wil je jezelf verbeteren? Mijn boek helpt je.